Slastne miške s posebno sestavino, ki naredi nepozaben okus (recept)

12. 2. 2024
Deli
Miške, ki jim na zahodu in jugu Slovenije pravijo tudi fritule, so poleg krofov značilna slovenska pustna poslastica. (foto: Profimedia)
Profimedia

Ocvrte kroglice iz testa, ki so bolje poznane kot miške, so preprosta sladica, ki so poleg krofov priljubljen posladek v pustnem času.   

Miške, ki jim na zahodu in jugu Slovenije pravijo tudi fritule, so poleg krofov značilna slovenska pustna poslastica. Zlahka jih pripravite tudi sami doma. Za pripravo potrebujete le nekaj časa in sestavin, pa boste že dodobra uživali v njihovem svežem okusu.  

Med posebnimi sestavinami je poleg jogurta, ki doda miška poseben okus tudi majhen dodatek, ki bo omogočil, da postanejo nekoliko drugačne, mehkejše strukture. Skrivnost dobrih mišk je po mnenju nekaterih namreč v nekaj kapljicah ruma, ki ga dodate ob mešanju, da miške ne bodo vpile preveč olja.  

Ne spreglejte:

Recept za jogurtove miške

Sestavine:  

  • 2 jajci
  • 200 ml jogurta (tekočega)  
  • vrečka vanilijevega sladkorja  
  • pol vrečke pecilnega praška  
  • 30 g sladkorja  
  • 300 g gladke moke  
  • 20 ml ruma  
  • Ščepec soli  

Postopek priprave:  

Jajca najprej stepite s sladkorjem. Nato dodajte jogurt, nekaj ruma in vanilijev sladkor. Najbolje je, da uporabite tekoči jogurt, lahko pa tudi grškega ali navadnega v trdnejši obliki. Sestavine premešajte z metlico.  

V drugi posodi zmešajte še moko in pecilni prašek. Nato te suhe sestavine, postopoma dodajajte k mokrim, ki ste jih zmešali v prvem delu. Mešajte, dokler ne dobite gladke zmesi in potem pustite mešanico stati pol ure na toplem.  

Sledi cvrtje v olju. V loncu najprej dodobra segrejte olje. Ko se naredijo majni mehurčki, je olje pripravljeno za peko mišk. Da se testo ne lepi na žlico, žlico najprej pomočite v olje, nato vzemite posamezno miško in jo z drugo žlico položite v olje. Ko se miške na eni strani obarvajo, jih obrnite še na drugo stran, ter specite še tam.

Pazite, da vse miške enakomerno spečete na obeh straneh. Potem jih položite na krožnik, na katerega ste predhodno dali servieto, da vpije odvečno maščobo. Miške lahko jeste brez vsega ali pa jih prelijete s stopljeno čokolado ali potresete s sladkorjem v prahu. Naj vam teknejo!

Vir: n1info.hr

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger