Juha iz belušev

19. 5. 2012
Deli
Juha iz belušev

Fino kremna in zelo okusna!

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 kg belih belušev
  • 1 ščepec sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 2 rumenjaka
  • 200 g smetane
  • poper
  • nariban muškatni orešček
Priprava:

Beluše olupite in jim porežite olesenele konce. Olupke in konce prihranite za jušno osnovo. Stebla zrežite na koščke, glavice pa denite na stran.

V lonec nalijte približno 750 ml vode in ji dodajte sladkor, sol ter belušne olupke in konce. Jušno osnovo zavrite in kuhajte približno 20 minut. Nato jo precedite in ponovno zavrite. Dodajte ji narezane beluše (brez glavic) in jih kuhajte približno 15 minut.

Na polovici kuhanja dodajte še glavice in skupaj skuhajte do konca. Glavice poberite iz vode in jih prihranite. Juho zmeljite s paličnim mešalnikom in po želji še pretlačite čez fino cedilo.

Rumenjaka razžvrkljajte, zmešajte s smetano in vmešajte v juho. Juho segrejte, vendar ne sme več zavreti.

Juhi dodajte prihranjene glavice in jo po okusu začinite s soljo, poprom, muškatnim oreščkom in sladkorjem. Po želji jo okrasite s krebuljico ali peteršiljem.

Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 200 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 17 g, ogljikovi hidrati: 5 g.