Juha jeseni ne sme manjkati na mizi...
Za 4 osebe potrebujete:
- pest suhih gob
- 1 čebulo
- 5 krompirjev
- sol
- 3 žlice kisa
- 4 jajca
- 1 žlico masla
- 1 žličko olja
- 2 žlici moke
- 1 žličko strte kumine
- 2 lovorjeva lista
- 3 pimentova zrna
- 100 ml smetane
- 1/4 šopka koprca
- sladkor po okusu
Priprava:
1 Gobe namočite v mlačni vodi. Olupljeno čebulo in krompir zrežite na kocke. V vrelo vodo dajte 2 žlici kisa, naredite vrtinec in v vodo ubijte posamezna jajca in jih kuhajte 2 minuti. Po kuhanju jih položite v hladno vodo.
2 V kozici stopite 1 žlico masla in dodajte olje. Na vroči maščobi popražite čebulo, jo potresite z 2 žlicama moke in jo lahno zarumenite. Dodajte 1 liter vrele vode in vse skupaj dobro premešajte.
3 Nato dodajte še kocke krompirja, namočene gobe, kumino, lovorjeva lista in pimentova zrna. Kuhajte približno 15 minut. Nato odstranite lovorjeva lista in piment, juhi dodajte smetano in jo začinite s soljo, poprom, sesekljanim koprcem, sladkorjem in kisom. Pred serviranjem v njej pogrejte poširana jajca.