Juha s pokrovom iz testa

Juha s pokrovom iz testa (foto: Profimedia) Profimedia
4. 4. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Juha, servirana malce drugače ...

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 čebulo
  • 2 velika korenčka
  • 2 korenini peteršilja
  • sol
  • 6 poprovih zrn
  • 400 g svinjine (pleče)
  • 150 g šampinjonov
  • 150 g stročjega fižola
  • 1/2 majhnega pora
  • 1/4 majhnega ohrovta
  • 3 žlice olja
  • 250 g listnatega testa
  • 60 g edamca
  • 1 jajce

Priprava:

1 Olupite čebulo, 1 korenček in 1 korenino peteršilja. Vse skupaj zrežite na koščke in jih stresite v lonec. Prilijte 1,2 litra vode, jo začinite s soljo in poprom ter zelenjavo skuhajte do mehkega. Očistite meso, ga zrežite na četrtine in jih stresite v lonec. Na nizki temperaturi ga skuhajte do mehkega.

2 Očistite šampinjone in preostalo zelenjavo ter vse skupaj zrežite na koščke. V kozici segrejte olje in na njem popražite zelenjavo in gobe. Prilijte odcejeno mesno osnovo in zelenjavo skuhajte na pol. Dodajte na koščke zrezano meso.

3 Testo razgrnite in ga malce razvlecite. Nato ga zrežite na kroge, ki naj bodo 4 cm širši od premera jušnih nepregornih skodelic. Te segrejte, vanje vlijte vročo juho in nanje položite pripravljeno testo.

4 Testo dobro zatisnite okoli skodelic, ga premažite s stepenim jajcem in nanj nastrgajte sir. Skodelice postavite v pekač, ga postavite v pečico in testo pri 240 stopinjah pecite toliko časa, da se obarva zlato.  

Foto: Profimedia