Ko je zunaj (ledeno) mrzlo, bi najraje ostali v hiši. Naravnost idealen čas za vroče in okusne juhe, ki pogrejejo telo in dušo.
Juha s piščančjim mesom in riževimi rezanci
Sestavine za 4 osebe:
- 2 prekajeni piščančji stegni
- 1 por
- 2 mladi čebuli
- 1 čili
- 5 cm svežega ingverja
- šopek svežega koriandra
- 1 žlica sladkorja
- 3 žlice sojine omake
- 2 žlici suhega šerija
- 1 l kokošje juhe
- 300 g riževih rezancev
Priprava:
1. Meso zrežite na trakove. Por, čebulo in čili zrežite na tanke obročke, ingver olupite in ga drobno nastrgajte.
2. V voku segrejte olje in na njem popecite sesekljan čili, koriandrova stebelca in ingver. Po 1 minuti dodajte meso, por in čebulo. Vse skupaj pecite še 2 minuti, nato dodajte sladkor, šeri in sojino omako.
3. Malce povrite, zalijte z juho in vse skupaj kuhajte še približno 10 minut.
4. Rezance skuhajte po navodilih z embalaže, jih porazdelite po skledicah ali krožnikih, zalijte z juho in okrasite s koriandrovimi lističi.
Čas priprave: približno 25 minut.
Na osebo: približno 360 kcal, beljakovine: 33 g, maščobe: 7 g, ogljikovi hidrati: 38 g.
Golaževa juha z govedino
Sestavine za 4 osebe:
- 2 žlici masla ghee
- 1 drobno sesekljana čebula
- 200 g nemastne govedine
- 2 žlički mlete sladke paprike
- 1 l goveje juhe
- po 1 ščepec kumine, mletega čilija in majarona
- 1 žlica gladke moke
- 2 strta stroka česna
- 2-3 olupljeni krompirji (kocke)
- sol in sveže mlet poper
Priprava:
1. V posodi segrejte pol količine maščobe in na njem podušite čebulo. Dodajte na kocke zrezano meso in vse skupaj pecite 3 minute.
2. Potresite z mleto papriko, premešajte in zalijte s polovico juhe. Začinite s soljo, poprom, kumino in čilijem.
3. Posodo pokrijte in kuhajte meso toliko časa, da se lepo zmehča.
4. V drugi ponvi segrejte preostalo maščobo, nanjo stresite moko in jo pecite toliko časa, da se obarva nekoliko rjavkasto. Zalijte s preostalo juho in premešajte. Mešanico zlijte v juho, dodajte krompir, česen in majaron ter ob občasnem mešanju juho kuhajte približno 15 minut, da se krompir lepo zmehča.
Postrezite s kruhom.
Čas priprave: približno 1 ura in 20 minut.
Na osebo približno: 240 kcal, beljakovine: 12 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 18 g.
- Namig:
Golaževo juho lahko izboljšate s koščkom inčuna. Ne skrbite zaradi okusa po ribi – ne bo ga čutiti, jed bo le nekoliko bolj pikantnega okusa.
Namesto moke za zgostitev uporabite tudi krompir. Ko se meso zmehča, dodajte krompir in ga kuhajte približno 10 minut. Del krompirja, skupaj z nekaj tekočine, nato zmiksajte, da dobite gosto zmes. To vlijte nazaj v posodo in skuhajte do konca.
Čilijeva juha s fižolom
Sestavine za 4 osebe:
- malo kokosove maščobe (za praženje)
- 1 večja drobno sesekljana čebula
- 4 stroki česna
- 2 korenčka
- 2 rdeči papriki
- 250 g svežih šampinjonov
- 1 žlička posušenega origana
- pol žličke mletega čilija
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 l piščančje juhe
- 2 pločevinki rdečega fižola
- sveže mlet poper in sol
Priprava:
1. Čebulo stekleno popražite na maščobi. Dodajte rezine česna in vse skupaj pecite še 1 minuto.
2. Očistite korenje in šampinjone. Papriko operite in odstranite semenje. Korenje po dolgem prepolovite in ga zrežite na rezine, papriko pa zrežite na trakove. Skupaj z rezinami šampinjonov jih stresite v posodo in potresite z origanom in čilijem. Pecite nekaj minut, primešajte paradižnikovo mezgo in še malce popecite.
3. Prilijte juho in dodajte odcejen fižol ter vse skupaj v pokriti posodi pri srednji temperaturi kuhajte približno 15 minut. Juho začinite s soljo in poprom, jo porazdelite po krožnikih in potresite s sesekljanim peteršiljem.
Postrezite še vročo.
Čas priprave: približno 35 minut.
Na osebo približno: 380 kcal, beljakovine: 16 g, maščobe: 8 g, ogljikovi hidrati: 64 g.
Hitra lečina juha z gobami
Sestavine za 4 osebe:
- 1 pest suhih gob
- 2 stroka česna
- 2 korenčka
- 2 belušni zeleni
- 1 žlica oljčnega olja
- 300 g rdeče leče
- 1 l zelenjavne juhe
- 2 vejici majarona
Priprava:
1. Gobe stresite v skledo in jih prelijte z 200 ml vroče vode. Čebulo in česen drobno sesekljajte. Korenje očistite in ga tako kot zeleno zrežite na kocke.
2. V posodi segrejte olje in na njem približno 4 minute pecite čebulo, da lepo postekleni. Dodajte česen, po 1 minuti pa še zeleno in korenje.
3. Zelenjavo pecite približno 2 minuti. Nato ji dodajte lečo, zalijte z juho in primešajte še zmehčane gobe.
4. Kuhajte približno 15 minut. Juho začinite s soljo in poprom ter jo potresite z majaronom.
Čas priprave: približno 25 minut.
Na osebo približno: 360 kcal, beljakovine: 25 g, maščobe: 5 g, ogljikovi hidrati: 58 g.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?