Kaj je tista bela nitasta stvar v jajcu? Bi morali takšno jajce zavreči?

Kaj je tista bela nitasta stvar v jajcu? Bi morali takšno jajce zavreči? (foto: Profimedia) Profimedia
9. 6. 2023

Res je videti nenavadno, celo malce odbijajoče, ko človek pogleda v posodo in v beljaku plava bela nitasta sluz, ki je pritrjena na rumenjak. Bi morali takšno jajce zavreči? Presenečeni boste!

Povprečen Slovenec porabi približno 173 jajc na leto. Pripravljena na vse načine – umešana, na oko, trdo kuhana, poširana in še več. (No, razen tega, tega recepta zagotovo še niste poskusili: Tako pripravljenih jajc zagotovo še niste jedli – recept z dvema skrivnima sestavinama, ki ga razkriva kuhar kraljice Elizabete). In če ste med pripravo opazili belo nitasto sluz v jajcu, niste edini.  

Čeprav je jajce eno najenostavnejših živil za pripravo, vsaj tako je prepričana večina, je znotraj lupine pravzaprav precej zapleteno. Ta bela nitka igra pomembno vlogo pri razvoju jajca. 

Seveda ni tisto, na kar ste najprej pomisli ...

Profimedia

To ni popkovina. Prav tako ni piščančja sperma ali zarodek. To je halaza.

V jajcu sta pravzaprav dve halazi. Če bi jajce pogledali skozi lupino, bi eno belo nitko videli na zgornji in drugo na spodnji strani rumenjaka. Te, nitki podobne strukture, so sestavljene iz beljakovin in so podpora rumenjaku – rumenjak držijo na sredini in ga zaščitijo pred udarci ob lupino.

Je torej takšno jajce varno zaužiti?

Absolutno. Pred preko res ni potrebno odstraniti halaze. So užiten del jajca in s kuhanjem oz. peko tako ali tako izginejo. Prav tako ne vplivajo na samo pripravo jajc. Razen če pripravljate jajčno kremo ali puding, kjer potrebujete gladko teksturo, v tem primeru morate jajce precediti in halaze odstraniti. 

Pravzaprav bi morali to belo nitasto stvar ceniti – je namreč znak, da je jajce sveže. Če bele nitke niso vidne, je jajce morda že predolgo stalo v hladilniku. 

Preverite še:

Ste okrog zunanjega dela rumenjaka opazili sivo ali zeleno obarvanje? Ali lahko takšno jajce pojeste?