Lisina začimba tedna: Kajenski poper

29. 11. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Lisina začimba tedna: Kajenski poper

Kajenski poper so zrele oranžno-rdeče čili paprike, zmlete v prah, in ni sorodnik popra, kot bi sklepali po imenu. Njegovo ime izvira iz pristaniškega mesta Cayenne v Francoski Gvajani.

V Evropo so ga prinesli portugalski osvajalci na začetku 16. stoletja.

Že stoletja ga uporabljajo tudi v zdravstvene namene, in sicer kot sredstvo za odpravljanje težav s prebavo, ožiljem, živčevjem in kostmi.

Prav tako je nepogrešljiv dodatek v številnih svetovnih kuhinjah (vzhodnoazijski, latinskoameriški) ter se odlično poda k ribjim in mesnim jedeh, juham, pekočim omakam, dodamo ga lahko solatam in jedem z jajci. Vsebuje veliko vitaminov A, B6, E in C, riboflavin, kalij in mangan.

Fižolova juha s kajenskim poprom

Na olivno olje dajte drobno čebulo, dodajte česen in nekaj minut pražite. Dodajte korenček, prilijte paradižnikovo mezgo in dodajte kajenski poper, lahko tudi lovorov list, črni poper in sol.

Zalijte z vodo in zavrite, nato znižajte temperaturo in dodajte testenine. Ko so testenine kuhane, jim dodajte kuhan fižol, odstavite, solite in poprajte ter zmiksajte s paličnim mešalnikom.

Na koncu dodajte po želji vmešajte še žlico kisle smetane.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?