Ideja za ustvarjanje v kuhinji: pripravite slastne "jaffa" piškote!
Le kdo ne obožuje kombinacije pomaranče in čokolade? Ravno ta božanska kombinacija je eden od razlogov, zakaj so jaffa piškoti tako zelo priljubljeni. Pa vsete, da jih lahko enostavno pripravite tudi doma? Preverite, kako!
Na portalu Jernej Kitchen smo izbrskali recept za domače jaffa piškote, ki so nas popolnoma navdušili. Za lažjo pripravo si lahko pomagate z video receptom:
Tukaj pa je še celoten recept:
Sestavine:
Za pomarančni nadev:
- 10 g želatine v prahu
- 150 g sladkorja
- 3 kosi pomarančne lupine
- 180 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka
- 1 čajna žlička limoninega soka
Za piškote:
- 1/4 čajne žličke vanilijeve paste
- 1 jajce
- 50 g sladkorja
- Pol čajne žličke nastrgane pomarančne lupinice
- 45 g moke
- Pol čajne žličke pecilnega praška
Za čokoladni preliv:
- 200 g temne čokolade
- 1 čajna žlička olja
Postopek:
1. V skodelici premešajte želatino v prahu ter 3 žlice hladne vode. Mešanico postavite na stran za 10 minut.
2. V kozici premešajte sladkor, kose pomarančne lupine ter 60 ml vode. Kozico pristavite na močen ogenj. Ko zmes zavre, jo kuhajte na zmernem ognju približno 3 minute. Nato primešajte še pomarančni sok, vse skupaj pokuhajte še za minuto in odstavite.
3. Mešanici odstranite pomarančno lupino ter ji primešajte želatino in limonin sok. Mešajte tako dolgo, da dobite enakomerno, gladko zmes. Nato jo vlijte v namaščen višji pekač in postavite v hladilnik na ravno površino za 30 - 45 minut.
4. V tem času pripravite piškote. V skledi z električnim mešalnikom stepite vanilijevo pasto, jajce, sladkor in nastrgano pomarančno lupinico. Stepajte nekaj minut, da dobite penasto, svetlo zmes. Nato nežno vmešajte še moko in pecilni prašek.
5. Zmes prestavite v slaščičarsko vrečko in na pekač, obložen s peki papirjem, iztisnite žetone premera 3 - 4 cm. Piškote pecite približno 10 minut pri temperaturi 180°C, da se zlato rjavo zapečejo. Nato jih odstranite iz pečice in pustite, da se ohladijo.
6. Iz ohlajene želatine izrežite kroge premera 5 cm. Vsak krog postavite na sredino ohlajenega piškota.
7. Čokolado stopite nad kozico z vrelo vodo. Z zobotrebcem primite piškot in želatino ter ju potopite v čokolado tako, da ta oblije del, kjer je želatina. Oblite piškote postavite na rešetko in počakajte, da se čokolada ohladi.
8. Oblite piškote postrezite in uživajte v božanskem okusu.
Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor:
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del