Kolači, kruh in številni piškoti so slastni le, če so rahli in lepo mehki – to najbolje uspe s pravim sredstvom za vzhajanje. Preverite, kako delujejo različna sredstva za vzhajanje in za katero vrsto peciva so najprimernejša.
Pecilni prašek je najbolj priljubljen – idealen za biskvit in umešano testo.
Najbolje ga je zmešati z moko in mešanico testu dodati tik pred peko. Prašek bo sicer zaradi stika z vlažnimi sestavinami začel delovati prezgodaj.
Zavitke hranite na suhem (na primer v zaprtih kozarčkih).
Kvas v testu za kolače, žemljicah in kruhih poskrbi za lahno kiselkasto aromo.
Stopi se v tekočini, najpogosteje v mleku, za vzhajanje testa pa potrebuje toploto. Da lahko deluje tudi v težkemu testu (na primer za božične kolače ali sadni kruh), je najprej treba pripraviti kvašeno mešanico.
Kvas ne sme priti v neposreden stik s maščobo ali soljo, ker to zavre njegovo pogonsko moč.
Pepelika in natron se morata stopiti v tekočini ali jajcu.
Tako se lahko enakomerno porazdelita po testu. Ker praška delujeta le ob spremljavi toplote, sta idealna za testo, ki mora pred peko počivati (na primer medenjaki).
Za zelo mehko in rahlo umešano testo pecilnemu prašku dodajte še noževo konico natrona.
- Natron
Za delovanje praška mora testo vsebovati kislino (na primer limono, kislo smetano).
- Pepelika
Testo požene v širino. Idealno za medenjake in medeno božično pecivo.
Preberite še Soda bikarbona in 18 načinov uporabe in Kako na naraven način iz stanovanja odstranimo neprijetne vonjave
Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa