Kako delujejo različna sredstva za vzhajanje in za katero vrsto peciva so najprimernejša

20. 12. 2015 | Vir: liza.aktivni.si
Kako delujejo različna sredstva za vzhajanje in za katero vrsto peciva so najprimernejša (foto: Profimedia)
Profimedia

Kolači, kruh in številni piškoti so slastni le, če so rahli in lepo mehki – to najbolje uspe s pravim sredstvom za vzhajanje. Preverite, kako delujejo različna sredstva za vzhajanje in za katero vrsto peciva so najprimernejša.

Pecilni prašek je najbolj priljubljen – idealen za biskvit in umešano testo.

Najbolje ga je zmešati z moko in mešanico testu dodati tik pred peko. Prašek bo sicer zaradi stika z vlažnimi sestavinami začel delovati prezgodaj.

Zavitke hranite na suhem (na primer v zaprtih kozarčkih).

Kvas v testu za kolače, žemljicah in kruhih poskrbi za lahno kiselkasto aromo.

Stopi se v tekočini, najpogosteje v mleku, za vzhajanje testa pa potrebuje toploto. Da lahko deluje tudi v težkemu testu (na primer za božične kolače ali sadni kruh), je najprej treba pripraviti kvašeno mešanico.

Kvas ne sme priti v neposreden stik s maščobo ali soljo, ker to zavre njegovo pogonsko moč.

Pepelika in natron se morata stopiti v tekočini ali jajcu.

Tako se lahko enakomerno porazdelita po testu. Ker praška delujeta le ob spremljavi toplote, sta idealna za testo, ki mora pred peko počivati (na primer medenjaki).

Turisti v Zagrebu niso znali kupiti vozovnice, nato naredili nekaj nepričakovanega

Za zelo mehko in rahlo umešano testo pecilnemu prašku dodajte še noževo konico natrona.

  • Natron

Za delovanje praška mora testo vsebovati kislino (na primer limono, kislo smetano).

  • Pepelika

Testo požene v širino. Idealno za medenjake in medeno božično pecivo.

Preberite še Soda bikarbona in 18 načinov uporabe in Kako na naraven način iz stanovanja odstranimo neprijetne vonjave