Gre za dejstva, ki so bila doslej marsikomu neznana.
Jabolka vsebujejo vlaknine, antioksidante in lahko pomagajo pri ohranjanju zdrave prebave. Toda ali se njihove koristi povečajo glede na to, kdaj jih zaužijete? Nutricionisti so dali natančne odgovore o tem, kdaj je najbolje jesti jabolko, saj obstajajo določeni trenutki v dnevu, ko lahko pridobite več koristi od njegovega uživanja.
Jabolko zjutraj ali za zajtrk
Začetek dneva z jabolkom vam zagotavlja nizkokalorično živilo, ki pomaga, da se dlje časa počutite site – zahvaljujoč vlakninam, ki jih vsebuje, pojasnjuje Jaclyn A. Vernarelli, doktorica znanosti, nutricionistična epidemiologinja, strokovnjakinja za javno zdravje in izredna profesorica na univerzi Sacred Heart University.
Jabolka imajo tudi nizek glikemični indeks in vsebujejo klorogensko kislino, obe lastnosti pa pomagata uravnavati raven sladkorja v krvi ter preprečevati nenadne poraste po obrokih.
"Jabolka so praktično, nizkokalorično živilo, bogato z vlakninami, vitamini in antioksidanti, ki podpirajo zdravje srca, črevesja in imunskega sistema. Prav tako so odličen vir protivnetnih spojin, kot sta vitamin C in kvercetin," je povedala Vernarelli.
Kljub temu pa po besedah Lauren Manaker, magistrice znanosti in registrirane dietetičarke, uživanje enega jabolka verjetno ne bo bistveno vplivalo na vaš metabolizem. Toda začetek dneva z jabolkom lahko rahlo spodbuja delovanje prebave in pomaga pri redni iztrebljivosti.
Pred obrokom
Uživanje jabolka eno do dve uri pred obrokom lahko pomaga pri uravnavanju telesne teže, saj poveča občutek sitosti in pomaga nadzorovati vnos kalorij. "Uživanje jabolka med obrokom ali pred njim lahko ublaži nihanja krvnega sladkorja po jedi, saj vlaknine upočasnijo absorpcijo ogljikovih hidratov," je pojasnila Morgan Walker, magistrica znanosti in registrirana dietetičarka, izredna profesorica na Lebanon Valley College.
Vključitev jabolka kot dela uravnoteženega obroka ali malice lahko pomaga ohranjati stabilno raven energije.
"Kar se tiče metabolizma - čas uživanja neposredno ne vpliva na njegovo delovanje. Jabolka ga ne pospešujejo niti ne upočasnjujejo," je dodala Walker.
Eno srednje veliko jabolko vsebuje približno štiri do pet gramov vlaknin, kar prispeva k stabilni ravni sladkorja v krvi in zmanjšanemu tveganju za kronične bolezni, kot sta srčna obolenja in sladkorna bolezen tipa 2. Topne vlaknine (pektin) upočasnjujejo prebavo in pomagajo ohranjati stabilno energijo, medtem ko netopne vlaknine spodbujajo redno prebavo.
Jabolko pred vadbo
Nekatere raziskave kažejo, da jabolka lahko pomagajo pri pridobivanju dodatne energije pred vadbo - a to je odvisno od telesa posameznika in vrste vadbe. Za nekatere ljudi je bolje, da jabolko pojedo dve do tri ure pred vadbo, da ima telo čas za prebavo in predelavo vlaknin. Drugi pa menijo, da jim nekaj rezin jabolka tik pred vadbo daje dodatno energijo, pojasnjuje Ashley Koff, registrirana dietetičarka.
Poleg naravnih sladkorjev, ki dajejo energijo, vlaknine pomagajo ohranjati stabilno raven sladkorja v krvi, tako da med vadbo ne pride do nenadnega padca energije. "Le izogibajte se uživanju jabolka tik pred intenzivno vadbo, če ste občutljivi na vlaknine," dodaja Manaker.
Preberite še:
- Zakaj jabolk ni dobro jesti po 18. uri
- S tem sezonskim sadjem se lahko znebite napihnjenosti in odvečne teže
- Če ste ljubitelji solate, pozor: morda pri njenem uživanju delate veliko napako (vsaj tako pravijo strokovnjaki)
Jabolka v kateremkoli obroku
Vključitev jabolk v katerikoli obrok je odlična ideja, pravi Ann VanBeber, doktorica znanosti in profesorica prehranske znanosti ter kulinarične medicine na Texas Christian University. "Jabolko doda sladkost in prispeva k občutku sitosti. Za zajtrk ga lahko dodate v ovseno kašo, palačinke ali mafine," pravi.
Če vas po večerji zamika nekaj sladkega, je jabolko hranljiv način, da zadovoljite željo po sladici, dodaja Walker. Lahko ga kombinirate z malo masla iz oreščkov ali potresete s cimetom. Vlaknine bodo pomagale, da se boste počutili siti in preprečile pozno večerno prenajedanje.
"Vedno pravim, da je najboljši čas za jabolko tisti, ko ga dejansko pojeste. Za nekatere je lažje, da ga pojedo zjutraj, drugi pa bolj uživajo v njem kot popoldanski prigrizek. Dokler je del uravnotežene in zdrave prehrane, se ne obremenjujem s točnim časom zaužitja. Bolj kot na čas se rada osredotočam na to, s čim ljudje jedo jabolko. Moja najljubša kombinacija je jabolko z maslom iz oreščkov - tako dodamo zdrave maščobe in beljakovine, ki pomagajo preprečiti nenaden porast sladkorja v krvi. Prav tako priporočam, da jabolko pojeste z lupino, saj je ta bogata z vlakninami in dodatno pomaga pri ohranjanju stabilne ravni sladkorja," je še dodala.
Povzeto po portalu Health