Kako na preprost način izboljšati okus hrane in pijače

18. 9. 2013
Deli
Kako na preprost način izboljšati okus hrane in pijače (foto: Profimedia)
Profimedia

Bi verjeli, da bo vaša jutranja kava slajša, če boste vanjo vmešali žličko sladkorja, pa razlog za to pravzaprav ne bi bil sladkor?

In da bo torta okusnejša, če boste prej zapeli Vse najboljše in na njej upihnili svečke?

Študija, ki so jo objavili v zborniku Psychological Science je pokazala, da so prav ti majhni rituali, kot je mešanje pijače, petje, rezanje... tisti, ki jed ali pijačo naredijo okusnejšo.

Omenjena študija je rezultat štirih poskusov, v katerih so znanstveniki z Univerze v Minnesoti in Harvarda opazovali udeležence pri uživanju svojih najljubših jedi in pijač.

Med drugim so udeležencem ponudili tudi čokolado in izkazalo se je, da je skupina, ki je čokolado najprej odvila do polovice, pojedla odviti del in šele nato odvila drugi del ter čokolado pojedla do konca, okus čokolade ocenila za boljšega, kot skupina, ki je čokolado pojedla na poljuben način.

Naključne kretnje oziroma gibi, ki so bili del drugega poskusa, na drugi strani niso vplivali na okus, prav tako ne opazovanje nekoga drugega, ki je pred jedjo izvajal rituale.

Kot kaže rituali nekako "prisilijo" naše misli, da obstanejo v tistem trenutku, da se osredotočimo na tisto, kar počnemo, kar je pred nami in kar sledi. Znanstveniki pravijo, da bolj ko odlašamo z dejanskim uživanjem, okusnejša naj bi bila jed. Mešanje solate, dodajanje omake in začimb, celo odpiranje steklenice bodo torej naredili vaše kosilo okusnejše kot kdajkoli prej.

Zato, da bi kar najbolje izkoristili vaš obrok, znanstveniki predlagajo enega najboljših ritualov, ki ga lahko izvajate sami in morda na ta način celo izboljšate prehrano - vse obroke pripravljajte sami.

Foto: profimedia.si