Kako porabiti ostanke hrane

3. 12. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Kako porabiti ostanke hrane (foto: revija Čarovnija Okusa)
revija Čarovnija Okusa

Gotovo tudi v svoji kuhinji vedno najdete kaj ostankov. Včasih se da navidezne 'odpadke' zelo dobro uporabiti za drugi hod.

Stran znamo metati vsi, to je najbolj enostavno. Vendar tako le obremenjujemo planet in tudi svojo denarnico. Razmišljajte pametno in ekološko. Sestavine, ki ste jih že uporabili, uporabite še enkrat, a drugače.

Kava

Vedno zavržete kavno usedlino? Potem takoj prenehajte! Zmešajte 'črni pesek' in med in dobili boste izvrsten piling za celotno telo. Poleg tega ostanki mlete kave ustavijo različne neprijetne vonje.

Lonček s kavno usedlino postavite v hladilnik – znebili se boste neprijetnega vonja ali pa nevtralizirali arome shranjenih živil. In kot tretje: nekaj žličk kavne usedline na gobici za pomivanje posode vam bo pomagalo, da se boste hitro znebili maščobe in umazanije iz ponev in loncev.

Pecilni prašek

Če vam ostane ali pa mu je potekel rok uporabe in ne veste, kaj z njim, ga enostavno stresite v vodo in z njo operite obledele kozarce. Zasijali bodo čisto na novo! Tekne tudi mravljam in jih učinkovito spremeni v neškodljive.

Čaj

Uporabljene filter vrečke s čajem položite na veke. Delujejo proti utrujenosti in oteklinam okoli oči. Takoj se boste počutili 10 let mlajši.

Star kruh

Primeren je za izdelavo majhnih popečenih kruhovih kock za juhe in solate. Če želite lahko iz njega naredite drobtine. Lahko ga namočite v juhi in jo tako zgostite. S suhim kruhom so že v srednjem veku odstranjevali madeže s sten.

Limona

Ste iztisnili sok in bi radi sadež vrgli v smeti? Škoda! Lupinico nastrgajte, jo posušite ali pa zamrznite in jo uporabite za sladice. Limono morate seveda prej temeljito oprati. Z iztisnjeno polovico limone si lahko dobro umijete roke in odstranite tudi vse neprijetne vonje (na primer po ribah).

Zdrobljeni piškoti

Lahko jih uporabite za dno skutnih kolačev ali pa okrasitev sladolednih kup. Ali pa jih drobno zmeljete, popražite na maslu in jih vmešate v kuhane testenine.

Neporabljena juha

Vam je ostalo malo juhe? Nič ne de. Škoda bi je bilo vreči stran. Zamrznite jo v posodici za ledene kocke in jo pozneje uporabite za začinjanje mesa.

Ostanki torte

Torto skupaj s kremo nadrobite v skledo, vse skupaj pregnetite z rokami in če je masa preveč suha, dodajte še maslo ali marmelado. Iz mase oblikujte kroglice in jih zamrznite. Ko pride nepričakovan obisk, jih vzemite iz zamrzovalnika, jih prelijte s čokolado in jih postrezite kot tortice na palčkah.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"