Vam po kosilu pogosto ostane kaj hrane? Nikar je ne zavrzite, saj lahko iz ostankov v naslednjih dneh pripravite nove okusne jedi!
Največ odpadne hrane nastane v domačih gospodinjstvih, a dobra novica je, da je to z le nekaj manjšimi prilagoditvami mogoče hitro spremeniti. Za začetek je najbolje premisliti, v kakšnih okoliščinah pride do odpadne hrane in nato pripraviti načrt za spremembe oziroma za tako imenovano 'zero waste' pripravo hrane.
To seveda ne pomeni, da vam na koncu na kuhinjskem pultu ne ostane čisto nič odpadkov, ampak je pomembno predvsem, da vsako sestavino, ki jo uporabite, tudi maksimalno izkoristite, iz ostankov hrane pa pripravite nove jedi.
Ker vemo, da si je težko kar enostavno iz glave izmisliti jedi, ki bi jim lahko dodali ostanke preteklega dne, smo pripravili nekaj praktičnih nasvetov za 3 najbolj pogoste ostanke: piščanca, pire krompir in riž!
Okusen recept za polpete iz ostankov riža
Ostanke kuhanega riža lahko preprosto shranite v hladilnik in jih naslednji dan porabite pri pripravi kosila ali večerje ali pa spremenite v povsem novo jed. Neja Gril, ki jo na Instagramu lahko spremljate na profilu @everyday_breakfast_club, kjer med drugim svetuje, kako v domačem gospodinjstvu poskrbeti za manj odpadne hrane, je v sodelovanju s HOFERjem v okviru projekta Hrana na dobri poti denimo pripravila predlog za okusen recept iz ostankov, ki si ga lahko ogledate v spodnjem video posnetku:
View this post on Instagram
Recept za polpete iz ostankov hrane
Sestavine:
- 250 g kuhanega riža
- 200 g kuhanega brokolija
- 4 jajca
- 1 srednje velika čebula (ali 2 žlici že pražene)
- 2 konzervi skuše (približno 300 g odcejene)
- 100 ml poljubnega mleka (jaz sem uporabila mandljevo)
- 100 g poljubnega sira
- 2 čajni žlički česna v prahu
- 1 čajna žlička peteršilja v prahu
- 1 čajna žlička soli
- ½ čajne žličke popra
Postopek:
- V večjo skledo dodate kuhan brokoli in ga z vilico dobro pretlačite.
- Dodate jajca, odcejeno skušo, popraženo čebulo, začimbe, mleko in kuhan riž ter dobro premešate. Po želji dodate še nariban sir.
- Maso še enkrat dobro premešate, da se sestavine lepo povežejo.
- Na velik pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko nadevate maso in jo oblikujete v polpete (cca 12 velikih polpetov). Pečete jih 30 minut v predhodno segreti pečici na 200 °C.
- Ko so pečeni, jih postrežete z izbrano prilogo – Neja je dodala rukolo, feta sir in tzatziki omako.
Iz ostankov riža lahko pripravite tudi okusen pražen riž z mesom in/ali zelenjavo, riževe kroglice ali pa izvrstno slano pito, pri kateri namesto testene osnove uporabite kar ostanke kuhanega riža. Kuhan riž lahko preprosto vmešate tudi v juho ali enolončnico oziroma ga zamrznete.
Kako ponovno uporabiti pire krompir?
Ostanke pire krompirja lahko uporabite za zgoščevanje zelenjavne, gobove ter raznih kremnih juh, ga z nekaj dodatki spremenite v slane vaflje oziroma palačinke, ali pa spečete krompirjev kruh, ki navdušuje s svojo mehko in puhasto sredico. Z nekaj dodatki jih lahko spremenite v okusne ocvrte krokete, katerih sredico lahko obogatite s koščkom sira in salame. Če masleni in soljeni pire krompir obogatite z muškatnim oreščkom in poprom ter zmešate z razžvrkljanimi jajci, dobite gladko in gosto maso, iz katere s pomočjo brizgalne vrečke in pečice nastane vojvodin krompir.
Iz ostankov pire krompirja lahko pripravite tudi langaš, priljubljeno prekmursko jed, ki se tradicionalno postreže s česnom oziroma česnovo vodo, odlična pa je tudi v kombinaciji s kislo smetano in narezano čebulo. Če pire krompirju, ki je ostal od kosila ali večerje, dodate navadni in rjavi sladkor, olje, jajca in vanilijev ekstrat ali sladkor, ter nato dodate še moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli ter spečete v pekaču, nastanejo okusni rjavčki, ki bodo šli zagotovo vsem v slast.
Piščanec – enkrat pečen, vedno okusen
Tudi, ko je za kosilo ali večerjo piščanec, običajno ostane cel kup mesa, ki ga lahko z malo spretnosti v naslednjih dneh spremenite v okusne, hitre in preprosto pripravljene jedi. Večje kose lahko naložite v sendvič in ga obogatite še s poljubno zelenjavo ter omakami. Narezane ali natrgane koščke pečenega piščančjega mesa pa lahko stresete v skledo in jim dodate na koščke narezano svežo zelenjavo, kuhane testenine ali riž, sveža zelišča in solatno polivko, majonezo ali jogurt ter si privoščite okusno solato.
Ostanke pečenega mesa lahko porabite tudi za pripravo polpetov, piščančje pice in jedi iz ene ponve ali lonca. Kose piščančjega mesa lahko porabite za pripravo nadevov za mesne zvitke, žlikrofe in raviole, palačinke, nadevano zelenjavo ter razne tortilje.
Manj zavržene hrane za lepši in boljši jutri
Življenje brez odpadkov (zero waste) je danes vse bolj prisotno načelo, ki predstavlja odmik od potrošniškega vsakdana in izpostavlja odgovornost do okolja. Za zmanjšanje odpadne hrane se moramo potruditi vsi: tako posamezniki, kot družba, pa tudi podjetja in trgovci. HOFER v okviru trajnostne iniciative Danes za jutri denimo že več let izvaja projekt Hrana na dobri poti, v sklopu katerega si prizadeva za manj zavržene hrane v njihovih trgovinah in gospodinjstvih.
V vseh trgovinah HOFER količino naročene hrane prilagajajo dnevnim potrebam, z dovršenim skladiščenjem in hitro logistiko pa ohranjajo svežino živil. Izdelkom pred potekom roka uporabnosti znižajo ceno, da bi jih v čim večji meri odprodali, z oznakami pa opozarjajo tudi na pomen rokov uporabnosti 'porabiti do' in 'uporabno najman do'. Presežke iz vseh svojih 93 trgovin HOFER po Sloveniji v okviru iniciative Danes za jutri (ki letos praznuje 10 let) in lastnega projekta Hrana na dobri poti redno donirajo socialnim organizacijam, ki hrano razdelijo pomoči potrebnim.