Dobro meso, slabo meso – tega ne moremo prepoznati samo na podlagi cene. Z nekaj poznavanja ozadja boste našli kos, ki vam najbolj ustreza.
Na prvi pogled
Pri govedini in svinjini mora biti meso prepredeno s tankimi maščobnimi žilicami, v katerih se skriva okus. Pomaga tudi maščobni rob: če je bel, je bila žival krmljena le z močnimi krmili in pitana s sojo. Če pa so govedo krmili s travo, je maščobni rob rumenkast, pri starejših živalih pa celo oranžen.
Pri svinjini je pomembna konsistenca: maščoba mora biti bolj trdna in prav nič mehka. Barva mesa pa vas lahko popelje v zmoto. Po eni strani zato, ker ima večina hladilnikov za meso rdečo svetlobo, da je meso videti bolj sveže, kot sicer je. Tudi pri pakiranem mesu se včasih malce goljufa: dodan kisik poskrbi, da je meso videti bolj rdeče. Zaščitni plini, s katerimi obdelajo meso proti pokvarljivosti, poskrbijo, da je meso obarvano rjavo. V vakuumu je videti modro vijoličasto.
Izogibajte se mesu z marinadami. V teh primerih se namreč uporablja meso slabše kakovosti, njegov okus pa se prikrije z omakami, polnimi sladkorja in dodatnih snovi.
Vroča cena
Ko kupujemo meso, pa nič ne vemo o reji in krmljenju. Večina mesa, ki ga kupujete v slovenskih trgovinah, je sicer slovenskega izvora, ki pa se večinoma tudi krmi z močnimi krmili in pita premalo časa.
Meso ima boljši okus in vsebuje tudi veliko več dragocenih hranil, če so živali primerno pitane in imajo čas za rast. To za kmete predstavlja večji strošek in zato je tudi tako meso dražje.
Pri odločanju pomagajo tudi oznake. Odločate se lahko na podlagi posebnih pečatov o ekološki vzreji.
Od kod prihaja meso?
V trgovini vam tega sicer ne bo treba spraševati, ker boste pri vsakem kosu mesa našli tudi zapis, od kod prihaja. Lahko pa še malo povprašate mesarja in potem na spletu preverite rejca.
Raziskave so pokazale, da je slovensko meso zelo zdravo in norveški, švedski in slovenski živinorejci uporabljajo daleč najmanj antibiotikov pri vzreji živali.
Koliko in kakšno meso naj jemo?
Seveda z mesom ni treba pretiravati. Na teden naj bi pojedli dva ali tri mesne obroke, v katerih naj bo 100 do 150 gramov mesa, odvisno od vaše starosti in zdravstvenega stanja.
Več si preberite v članku: Vloga in pomen beljakovin v prehrani
Belo meso
Za lažji obrok je priporočljivo puranje in piščančje meso, saj ne vsebujeta velike količine vezivnega tkiva. Prav tako naj belo meso jedo tisti, ki imajo visok krvni tlak in težave s srcem.
Rdeče meso
V rdečem mesu je veliko železa, mineralov in vitaminov, zato je priporočljivo za slabokrvne, otroke, mladostnike in nosečnice. Vendar zdravniki priporočajo manj mastno rdeče meso, na primer goveje meso za biftek, pljučno pečenko ali meso gornjega dela govejega stegna. Med manj mastnimi rdečimi vrstami mesa sta tudi telečje in nojevo meso.
Pomembno je tudi, kako meso pripravimo. Govedina je najbolj zdrava kuhana, pa tudi zrezki s čim manj dodane maščobe so primeren način priprave.
Kaj še vsebuje veliko beljakovin?
Grah, leča, fižol, čičerka, oreščki, kvinoja, tempeh, oreščki, sezam, bučna semena, mak, ovseni kosmiči in zelena listnata zelenjava imajo veliko beljakovin.
Preberite še:
- Gluten se skriva tudi tam, kjer ga sploh ne bi pričakovali!
- Hrana, ki je ne bi smeli jesti na prazen želodec
- Kaj se zgodi, če vsak dan pojeste eno jajce
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?