K nežno dušeni goveji pečenki
Za 4 osebe potrebujete
- 1 kg goveje pečenke
- 2 žlici gorčice
- sol, poper
- 2 žlici olja
- 300 g jušne zelenjave (kock)
- 1 žlico gorčičnih semen
- 800 ml juhe
- 2 jabolki
- 1 čebulo
- 1 strok česna
- 500 g mesa buče
- 2 žlici masla
- 200 g leče
- 1–2 žlici sredstva za zgoščevanje omak
- 100 ml vročega mleka
- nariban muškatni orešek
Priprava
Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Pečenko premažite z gorčico, jo začinite in popecite na olju. Dodajte zelenjavo, gorčična semena in jo popecite. Prilijte 500 ml juhe, jo zavrite in pečenko 90 minut dušite v pečici.
Jabolki olupite in jima odstranite pečke. Čebulo, česen, jabolki in bučo zrežite na kocke ter vse skupaj podušite na 1 žlici masla. Prilijte preostalo juho, jo zavrite in vse skupaj 25–30 minut kuhajte v pokriti posodi. Lečo kuhajte v vodi približno 30 minut. Zgostite omako pečenke in jo začinite. Odcedite zelenjavo z bučami, dodajte mleko in preostalo maslo, vse skupaj pretlačite in začinite. Primešajte še lečo. Postrezite s pečenko in omako.
Čas priprave: približno 2 uri in 25 minut.
Na osebo: približno 760 kcal, beljakovine: 67 g, maščobe: 34 g, ogljikovi hidrati: 47 g.