Vsaka ponev ima svoje posebne lastnosti
Ponev je nujno potrebna v skoraj vsaki kuhinji. Posebej priljubljene so teflonske ponve, v katerih za peko ne potrebujemo skoraj nič olja. V litoželeznih ponvah lahko denimo pripravite res zelo hrustljav pečen krompir.
Nakup
Velikost (na primer 18, 24 ali 28 cm) se nanaša na premer zgornjega roba ponve v cm. Dno je običajno ožje. Bodite pozorni na stabilnost in material ročaja.
Praktično
V ponvi lahko palačinke ali krompir zelo preprosto obrnete. Še posebej v takšni z nekoliko višjim robom. Za omake ali dušene jedi je boljši višji in lahno izbočen rob.
Nega
Ponve vedno pomivajte ročno. Teflonske ponve in ponve iz nerjavečega jekla vedno pomivajte pod vročo vodo z malce sredstva za pomivanje. Litoželezne obrišite s kuhinjsko krpo in jih natrite z oljem.
Pet ponev: Katera je za kaj primerna?
Litoželezna ponev
Za peko steakov, za dušene jedi. Slabost: teža
Kovana železna ponev
Za pečen krompir, pečenice in steake s hrustljavo skorjico. Tudi za krompirjeve polpete, omlete. Favorit profesionalnih kuharjev.
Gril ponev
Valovito dno poskrbi za lepo strukturo mesa ali zelenjave. Ne potrebuje veliko maščobe.
Teflonska ponev
Za peko skoraj brez maščobe in brez prijemanja.
Ponev iz legiranega jekla
Primerna za skoraj vse, tudi za cvrenje. Slabost: jajca na oko in palačinke se hitro primejo.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?