Kdaj jesti zajtrk? Če želite pospešiti metabolizem, si ga privoščite ob tej uri

11. 6. 2024
Deli
Kdaj jesti zajtrk? Če želite pospešiti metabolizem, si ga privoščite ob tej uri (foto: Instagram @seeking_socal (Posnetek zaslona))
Instagram @seeking_socal (Posnetek zaslona)

Ob kateri uri bi bilo najbolje jesti zajtrk?

Zagotovo ste že slišali pregovor, ki pravi, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. Čeprav so v resnici pomembni vsi obroki, ki jih zaužijemo, je zajtrk res tisti, ki nam že na začetku dneva ponudi energijo in pomembna hranila, ki jih potrebujemo za opravljanje vseh pomembnih nalog, ki nas čakajo.

Če zajtrka ne jemo, to lahko pripelje do določenih težav. Strokovnjaki poudarjajo, da začetek dneva z nizko ravnjo sladkorja v krvi vodi do simptomov, kot so utrujenost, možganska megla in čustvena občutljivost.

Ne spreglejte:

Ob kateri uri bi morali jesti zajtrk?

"Začetek dneva ob 6:00 in zaključek vseh aktivnosti do 22:00 je v skladu z naravnim cirkadianim ritmom telesa," je nedavno za britanski GB News povedal dr. Naheed Ali. Po njegovih besedah bi morali zajtrk zaužiti v eni uri po prebujanju, torej okoli 7. ure zjutraj, da bi pospešili metabolizem.

Eden od razlogov, zakaj nekateri ljudje preskočijo zajtrk, je ta, da se njihov grelin, znan tudi kot "hormon lakote", ne aktivira pravočasno. Vendar pa, kot pojasnjuje dr. Emily Cooper, medicinska direktorica Centra za metabolizem Cooper v Seattlu, je tudi majhen grižljaj zajtrka, četudi niste lačni in čeprav ni povsem zdrav, nujen.

"Če ne jeste dovolj zgodaj v dnevu, se raven grelina dvigne kasneje, kar privede do kasnejše močne lakote. Vaše telo poskuša nadoknaditi vse, kar ste zamudili," je pojasnila dr. Cooper in ob tem dodala, da izpuščanje zajtrka vodi do slabših odločitev pri prehrani kasneje v dnevu..

Zjutraj si torej obvezno privoščite zajtrk, ki je uravnotežen in hranljiv. Tako boste v dnevu lažje funkcionirali, hkrati pa se izognili kasnejšim napadom lakote.

Vir: mondo.rs

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič