Pred jutranjo kavo in zajtrkom vsak dan pojejte to živilo in opazujte, kako se izboljšuje vaše zdravje

10. 6. 2024
Deli
Pred jutranjo kavo in zajtrkom vsak dan pojejte to živilo in opazujte, kako se izboljšuje vaše zdravje (foto: Profimedia)
Profimedia

V samo nekaj tednih lahko pričakujete boljšo prebavo, več energije in odlično počutje.

Suhe slive so brez dvoma odličen prigrizek, ki skrbi za zdravo telo, hkrati pa so veliko bolj priročne od svežega sadja, saj jih lahko hranimo dlje in so tudi enostavnejše za transport.

Ne spreglejte:

Prednosti suhih sliv

Suhe slive vsebujejo koncentriran sorbitol in vlaknine, zaradi česar imajo močnejši odvajalni učinek, kakor sveže slive. Tako sveže kot suhe slive pa so prava zakladnica kalija, vlaknin, vitamina K, medtem ko v manjših količinah vsebujejo tudi magnezij in železo. Suhe slive so bogate tudi z antioksidanti, ki preprečujejo vnetne procese v telesu.

Suhe slive kot zdravilo

Eno najstarejših kitajskih zdravil je narejeno prav iz suhe slive in se imenuje "ubai". To zdravilo lajša simptome slabosti, vročine in kašlja. Sveža sliva je na vrhu seznama sadja, ki ima največ antioksidativnega učinka, medtem ko je suha sliva daleč pred suhimi figami, datlji, rozinami in marelicami - v primerjavi z omenjenim suhim sadjem ima suha sliva kar dvakrat večji antioksidativen učinek.

Suhe slive so dober vir netopnih in topnih vlaknin. Netopne vlaknine pomagajo pri ohranjanju zdrave prebave, medtem ko topne vlaknine pripomorejo absorpciji hranilnih snovi iz hrane. Suhe slive vsebujejo tudi sorbitol in klorogensko kislino, ki lahko povečata pogostost odvajanja blata.

Antioksidanti in protivnetne lastnosti suhih sliv lahko preprečijo izgubo kostne gostote, ki običajno upada s staranjem. Vitamin K v suhih slivah še dodatno pomaga izboljšati zdravje kosti.

Zakaj bi morali vsak dan uživati suhe slive?

Raziskave so pokazale, da so flavonoidi, prisotni v slivah, učinkoviti pri zaščiti pred starostnimi kognitivnimi okvarami. Redno uživanje sliv pomaga preprečevati starostne nevrodegenerativne motnje, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. Obenem suhe slive lahko pomagajo zniževati raven glukoze v krvi in LDL holesterola ("slabega holesterola"), hkrati pa ščitijo vaše celice pred poškodbami, ki lahko privedejo do bolezni.

Uživanje suhih sliv zjutraj je odličen način, da dobro začnete dan in svojemu telesu takoj zagotovite veliko mero hranil. Hkrati lahko ta navada pomaga pri rednem odvajanju blata oziroma preprečevanju zaprta. Energija v suhih slivah pa vam bo pomagala, da boste v dan vstopili bolj energični in produktivni.

Vir: krstarica.com

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič