Ker imate radi (zdravo) hrano, morate vedeti naslednjih 5 stvari

Po nakupih hrane s seznamom, polnim želodcem in po pameti (foto: Profimedia) Profimedia
1. 7. 2015

Hrana je nujnost naših življenj. Zato naj ne bo le gorivo - naj bo tudi strast. Ker le tako se boste potrudili, da uživate res dobro in zdravo hrano. Tu je prvih 5 korakov.

1. Spoznajte tržnico

Razumemo aktualne polemike o kupovanju sadje in zelenjave na tržnici, češ, da se tudi tam prodaja iz Italije (ali še dlje) uvožena hrana. A ko boste nekaj časa kupovali na tržnici, boste postopoma ugotovili, kdo resnično prodaja svežo in v Sloveniji pridelano sadje in zelenjavo. Spustite se v pogovore s prodajalkami in prodajalci - vedo več, kot bi si morda mislili.

2. Naučite se pravilno organizirati hrano v hladilniku

Tu ni ene same rešitve. Pravilna organizacija hrane je povsem v vaših rokah. Če boste vedeli kje ima mesto vsako živilo v hladilniku, boste manj hrane zavrgli, ker ji bo potekel rok trajanja. Zavržena hrana namreč postaja velik problem razvitih držav - v Ameriki zavržejo že preko 30 odstotkov vse pridelane hrane. 

V pomoč vam nudimo naslednje namige:

  • Zgornje police

Zgornje police v hladilniku so nekoliko toplejše kot spodnje, zato tam shranjujte izdelke, ki nimajo visokega tveganja, da se hitro pokvarijo. Zgornje police so odlične za shranjevanje ostankov jedi, pijače in vsega, kar nameravate pojesti v kratkem času.

  • Srednje police

Odlično mesto za shranjevanje jajc, sirov in mleka. 

  • Spodnje police

Na spodnje police shranite izdelke, za katere je več tveganja, da se bodo pokvarili, če ne bodo dovolj ohlajeni. To je najhladnejši prostor v hladilniku, zato tam shranjujte meso in ribe.

  • Vrata hladilnika

Vrata hladilnika so najtoplejši del hladilnika, ki dobi nov val toplega zraka vsakič, ko odprete hladilnik. Čeprav imajo mnoga vrata hladilnika predele za shranjevanje jajc, je bolje, da te hranite na predlagani srednji ali spodnji polici. V vratih naj bodo predvsem trajna živila in vložnine - omake, kumarice, ajvar, gorčica, majoneza in podobni izdelki. 

3. Pametno nakupovanje hrane

Ko se odpravite po nakupih, je zelo pametno, da imate s seboj nakupovalni seznam. Tako vas ne bodo zamotile različne akcije in novosti, pa premnoge sladkarije v čudovitih embalažah. Zelo dobra ideja je tudi, da hrano nakupujete po obroku - če boste v trgovino odšli zelo lačni, bo namesto vaših možganov o nakupih odločal vaš želodec. In domov boste prinesli veliko več, kot v resnici potrebujete.

4. Od kod hrana izvira

Poreklo izdelkov se morda ne zdi ključnega pomena, a pogosto odloča tako o kvaliteti, kot tudi o stanju hrane. Vedno več ljudi v Sloveniji želi kupovati izdelke, ki so slovenskega porekla - kolikor je le mogoče, seveda, saj kaj dosti granatnih jabolk ali banan, pridelanih v Sloveniji, ne boste našli. Jabolka, hruške, češnje, solata, pa tudi mleko, mlečni izdelki in meso, pridelani v Sloveniji, se verjetno pred vašim nakupom niso dva tedna vozili s kakšno ladjo in niso okopani v neštetih hormonskih tabletah in konzervansih, da obdržijo sijaj, obenem pa njihova prodaja še pomaga domači pridelovalni industriji.

5. Hrana ima dober okus, tudi če je ne objavite na facebooku

Za konec pa malce bolj za šalo - uživajte v hrani. Ne motite svojih brbončic med okušanjem z drezanjem po pametnem telefonu, ker malo koga v resnici zanima, da ste danes za kosilo sami spekli pico. Osredotočite se na hrano.