Topli večeri so kot nalašč za posedanje ob kozarcu osvežilne pijače. Če vas obiščejo gostje, ste v dvoje ali sami s sabo, bodo tile koktajli odličen uvod v dolg poletni večer.
Špansko srce
Sestavine za 1 kozarec:
- 100 g svežega sadja
- malo rožmarina
- ½ limone
- 50 ml sirupa Grenadine
- 125 ml mineralne vode
Priprava:
Pripravite sadje in ga zrežite na majhne koščke. Iz limone iztisnite sok in ga zmešajte s sirupom grenadine. Z rožmarinove vejice potrgajte nekaj iglic. Pripravljene sestavine denite v manjšo skledo. Mešanico postavite v hladilnik in jo pustite stati približno 2 uri. Nato jo skupaj s sadjem prelijte v kozarec in dolijte ohlajeno mineralno vodo.
Ledeni čaj z meto
Sestavine za 1 kozarec:
- 1 limeta
- 250 ml črnega čaja
- nekaj lističev mete
- sladkor po okusu
- zdrobljen led
Priprava:
Črni čaj pripravite po navodilu z embalaže in ga ohladite. Iz limete iztisnite sok in ga zmešajte z ohlajenim čajem. V visok kozarec denite zdrobljen led in ga prelijte s čajem. Ledeni čaj okrasite z lističi mete in ga postrezite s slamico.
Hitra malinova bovla
Sestavine za približno 6 oseb:
- 100 ml malinovega sirupa
- 500 g malin
- 2 l mineralne vode
- 500 ml malinovega sorbeta (ali sladoleda)
Priprava:
V skledi za bovlo zmešajte maline in sirup. Prelijte jih z ohlajeno mineralno vodo in premešajte. V široke kozarce denite po 1 kepico malinovega sorbeta, ga prelijte z bovlo in takoj postrezite. Če boste bovlo postregli samo odraslim, lahko del mineralne vode nadomestite s penečim se vinom.
Rdeča poživitev
Sestavine za 1 kozarec:
- 20 ml sladkornega sirupa
- 50 ml džina
- 20 ml limoninega soka
- 20 listov rdeče bazilike
- zdrobljen led
Priprava:
Vse navedene sestavine, razen bazilike, denite v ročni mešalnik za koktajle. Baziliko nekoliko strite v možnarju in jo dodajte v mešalnik. Vse skupaj dobro pretresite in odstranite baziliko. V kozarec denite zdrobljen led in ga prelijte s pijačo. Koktajl okrasite z lističi rdeče bazilike in ga postrezite s slamico.
Hugo
Sestavine za 1 kozarec:
- 100 ml penečega se vina
- ½ limete
- nekaj lističev mete
- ledene kocke
- 25–50 ml mineralne vode
- 20 ml bezgovega sirupa
Priprava:
Ohlajeno penino nalijte v kozarec. Limeto zrežite na koščke in jo skupaj z nekaj kockami ledu in lističi mete dodajte v penino. Prilijte mineralno vodo in bezgov sirup ter postrezite.
Jagodni poljub
Sestavine za 1 kozarec:
- 10 ml vodke
- 10 ml amareta
- 10 ml likerja Triple Sec (ali podobnega z okusom pomaranče)
- 10 ml belega likerja Creme de Cacao (ali podobnega z okusom kakava)
- 20 ml smetane
- ledene kocke
- 1 jagoda
Priprava:
Vse navedene sestavine razen jagode denite v ročni mešalnik za koktajle in dodajte ledene kocke. Vse skupaj dobro pretresite in prelijte v ohlajen kozarec za penino. Koktajl okrasite z jagodo.
Iz Lise