Kostanj je nekoč veljal le za priboljšek revežev, ki so iz njega izdelovali moko, danes pa je cenjena specialiteta, ki jo v svoje kulinarične stvaritve pogosto vključujejo tudi vrhunski kuharji.
Za testo:
- 600 g moke
- 150 g sladkorja
- 50 g kvasa
- 100 g masla
- 200 ml mleka
- 1 ščepec soli
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 4 rumenjaki
- 2 žlici ruma
- limonina lupina
Za nadev:
- 1 kg očiščenega kostanja
- 250 g masla
- 6 beljakov
- 2 žlici ruma
- 300 ml smetane
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 2 pesti rozin (namočenih v rum)
Priprava:
Moko presejte v skledo, dodajte kvas, sladkor in mlačno mleko. Ko kvas nekoliko vzhaja, ga zamesite s preostalimi sestavinami v testo, ki ga dobro pregnetite.
Kostanj olupite in ga čez noč pustite v hladilniku. Naslednji dan ga prelijte s 500 ml mleka in ga skuhajte do mehkega. Kostanju odstranite kožico in ga pretlačite (najbolje s stiskalnico za krompir). Smetano zavrite.
Kostanjevemu pireju dodajte sladkor in vaniljev sladkor ter zmešajte. Kostanj vmešajte v smetano. Maso ohladite, primešajte rum in na koncu še sneg iz beljakov.
Testo razdelite na dva dela, ga tanko razvaljajte in premažite z nadevom. Testo zvijte in položite v pekač. Potico pustite počivati nekaj ur v hladilniku, najbolje kar čez noč. Nato potico premažite z 2 rumenjakoma, razžvrkljanima z malo smetane.
Potico pecite v pečici, ogreti na 150 stopinjah, približno 1 uro.
Iz Lise