Zakaj je kostna juha tako dobra za zdravje? Nutricionist razkriva, kdaj nam lahko tudi škodi

10. 12. 2025
Fotografija je simbolična. (foto: Profimedia)
Fotografija je simbolična.
Profimedia

Strokovnjak razkriva, zakaj je kostna juha koristna, pa tudi, v katerih primerih bi se ji morali izogibati.

Juha iz kosti je eden najpreprostejših, pa tudi najkoristnejših obrokov, ki jih lahko vključite v svojo prehrano. Nutricionist Neman­ja Kostadinovića na svojem Instagramu pojasnjuje, da kostna juha pomaga pri prebavi, okrevanju in odpornosti, poleg tega pa je naravni vir kolagena.

»Juha iz kosti vsebuje veliko kolagena in želatine. Prispeva k boljši kakovosti kože, sklepov in nohtov ter k hitrejšemu obnavljanju tkiv. Želatina in aminokisline iz kosti, kot sta glutamin in glicin, podpirajo črevesno pregrado in olajšajo prebavo. Juha je blaga, pomiri želodec in je odlična izbira po bolezni ali pri slabem apetitu,« pojasni Kostadinović.

Dodaja, da je juha bogata z natrijem, magnezijem, fosforjem in kalijem, zato je primerna tudi za nadomeščanje elektrolitov.

Za koga kostna juha ni priporočljiva?

Kostna juha ni idealna za vsakogar. Nekatere skupine ljudi morajo biti bolj previdne.

Ali lahko kefirjeva zrna sami ustvarite doma?

»Odsvetujem jo ljudem s putiko ali povišano sečno kislino, saj lahko vsebuje purine. Previdne naj bodo tudi osebe z visokim krvnim tlakom, ki naj pazijo predvsem na količino soli. Če imate težave z žolčnikom, izberite nemastne različice,« svetuje nutricionist. Nasploh velja, da se je v primeru kakršnih koli zdravstvenih težav ali posebnosti priporočljivo posvetovati s strokovnjakom.

Vir: zdravlje.kurir.rs

Ta riba dela čudeže za možgane in srce: kilogram stane približno 4 evre, priporočajo pa jo tudi zdravniki