Praznična božična miza ali druge posebne priložnosti zahtevajo tudi posebne jedi.
Za 6 oseb potrebujete
- filete 1 krapa brez kože
- 120 g prekajene slanine
- 3–4 stroke česna
- 200 g gladke moke
- 4 žlice sladke mlete paprike
- 1 ščepec ostre paprike (glede na okus)
- sol
- sveže mleti poper
- mast za peko
Za jabolčni hren:
- 150 g drobno nastrganih jabolk
- 100 g drobno nastrganega svežega ingverja
- 2 žlici vroče mesne juhe
- 1 žlico kisa
- 1 ščepec soli
- 1/2 –1 žlici kristalnega sladkorja (odvisno od vrste jabolk; če so kisla, uporabite več sladkorja)
Priprava
Pripravite jabolčni hren: jabolka zmešajte s hrenom, dodajte kis in vročo juho, mešanico začinite s soljo in sladkorjem ter jo za približno 4 ure postavite v hladilnik.
Slanino zrežite na majhne paličice in z njimi pretaknite posamezne porcije krapa. Začinite s soljo in poprom. Česen iztisnite in z njim premažite krape (tam, kjer je prej bila koža). Moko zmešajte z obema paprikama, v mešanici obrnite ribje filete in otresite odvečno moko. Filete popecite v segreti maščobi in jih postrezite z jabolčnim hrenom in krompirjevo solato.
Čas priprave: približno 30 minut + mirovanje 4 ure.
Na osebo: približno 530 kcal, beljakovine: 34 g, maščobe: 28 g, ogljikovi hidrati: 35 g.