Kremna korenčkova torta

5. 3. 2015 | Vir: Lisa
Deli
Kremna korenčkova torta (foto: Arhiv  Presno.si)
Arhiv Presno.si

Priljubljen oranžni gomolj je sestavina številnih receptov, nadvse zanimive pa so korenčkove sladice, ki jim vrtnina prispeva živahno barvo, zanimiv okus in sočnost.

Sestavine (za model premera 20 cm):

Osnova:

  • 300 g datljev
  • 250 g korenja
  • 150 g mandljev
  • 4 jušne žlice limoninega soka 
  • 2 čajni žlički cimeta v prahu

Nadev:

  • 300 g indijskih oreščkov (namakamo jih nekaj ur ali čez noč)
  • 300 g jabolk (priporočljivo granny smith)
  • sok polovice limone
  • 5 jušne žlice kokosovega olja
  • 4 jušne žlice agavinega sirupa
  • jušna žlica limonine lupinice
Priprava:

Za osnovo datlje, korenje in mandlje premešamo v mešalniku. Delo si lahko olajšamo tako, da mandlje predhodno ločeno zmeljemo v moko, datlje narežemo na manjše koščke in korenje grobo nasekljamo. Dodamo limonin sok in cimet ter dobro premešamo. Odstavimo polovico mase za osnovo in jo razporedimo po dnu tortnega modela.

Za nadev v mešalniku do gladkega premešamo indijske oreščke, ki smo jih namakali nekaj ur ali čez noč, olupljena jabolka, kokosovo olje, limonin sok, agavin sirup in limonino lupinico. Polovico nadeva razporedimo po osnovi in postavimo v zamrzovalnik za nekaj časa, da se masa strdi toliko, da lahko na vrh dodamo še eno plast korenčkove osnove in na koncu zaključimo z drugo plastjo nadeva. Torto posipamo z mešanico cimeta in kardamoma ter postavimo v hladilnik čez noč.

Recept je prispeval Sašo Šketa – avtor strani Presno.si; za revijo Lisa

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?