Krompir je eno izmed priljubljenih živil, ki v primerjavi z drugo zelenjavo razmeroma dlje ohrani svežino.
Vendar le v primeru, da je pravilno shranjen, kar pripomore tudi k preprečitvi prezgodnjega kaljenja. Karen Lamar, strokovnjakinja za shranjevanje pri Organic Cottonmart, je izpostavila nekaj bistvenih napak, ki jih pri skladiščenju krompirja počne mnogo ljudi. Katere so najpogostejše?
Ne spreglejte:
Topel in svetel prostor je najmanj primerno mesto za krompir
Krompirja v prvi vrsti ni priporočljivo shranjevati v toplem in svetlem prostoru, prav tako ne v hladilniku. Temen in suh prostor predstavlja veliko boljše mesto za skladiščenje. Za manjše količine krompirja je lahko primerno mesto na primer omara ali predal v kuhinji, pri čemer bodite pozorni, da se nahaja čim dlje od grelnih teles. Še najprimernejši prostor pa predstavljata temna klet, kjer je temperatura okrog zraka okrog 5 stopinj celzija ali shramba.
»Priporočljivo je, da krompir čim dlje zaščitite pred sončno svetlobo, saj lahko preveč svetlobe spodbudi ozelenitev, kar gomolje spodbudi k proizvodnji klorofila,« pravi Lamarjeva in dodaja, da je zaradi tega krompir grenak in poln solanina, nevrotoksina. Tovrstnemu krompirju pa se je bolje izogibati.
Dobra prezračenost prostora prav tako igra pomembno vlogo
Poleg shranjevanja v primernem prostoru je bistveno, da ima krompir dovolj zraka. Najboljše je, da ga shranite v lesenem zaboju ali podobnih posodah, ki omogočajo kroženje zraka. Lahko uporabite tudi papirnato, mrežasto vrečko ali vrečko iz blaga, ki bodo pomagale preprečiti plesen ali kaljenje. Ob shranjevanju jih pustite odprte.
»Dobro prezračevanje je ključnega pomena za daljšo ohranitev svežega krompirja. Pomanjkanje pretoka zraka lahko namreč povzroči nabiranje vlage v krompirju in hitro kvarjenje zaradi plesni in bakterij,« še poudarja Lamarjeva.
Krompir hranite ločeno od čebule, paradižnika in česna
Za konec velja še omeniti, da krompir hranite ločeno od čebule, paradižnika in česna. Razlog se skriva v tem, da ta živila sproščajo veliko etilena, rastlinskega rastnega hormona, kar bo povzročilo prezgodnje kaljenje.
Prav tako čebula, paradižnik in česen vsebujejo veliko vode, ki posledično sprošča vlago in lahko povzroči, da krompir postane plesniv. Tudi slednje se izplača upoštevati, saj lahko pravilno shranjen krompir ostane svež dva do tri mesece kot običajno, kar lahko prihrani tudi nekaj denarja.
Povzeto po: vecernji.hr
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?