Eden najnevarnejših "izumov" človeštva, ki ga vsakodnevno jemo: uničuje črevesje in imunski sistem, a je kljub temu redno na mizi

25. 4. 2025
Kruh in pekovski izdelki (foto: Profimedia)
Kruh in pekovski izdelki
Profimedia

Strokovnjak opozarja na nevarnost živila, ki ga Slovenci uživamo praktično vsak dan.

Tudi če popolnoma prenehamo uživati moderni kruh s kvasom, je za izločitev vseh kvasovk iz krvne plazme potrebnih kar pet let, opozarja zdravnik in naturopat Viktor Hruščov, avtor knjige o pomlajevanju s pomočjo ustrezne prehrane. Po njegovem mnenju je kruh eden največjih prehranskih problemov sodobnega časa.

Kruh ni več to, kar je bil

Danes skoraj vsak ve, da kruh ni več takšen, kot je bil nekoč. Pšenica se je skozi leta gensko izbirala tako, da vsebuje več glutena – a to še zdaleč ni edini problem.

Hruščov opozarja: "Iz svoje prehrane in iz prehrane svojih pacientov sem popolnoma izključil sodobni kruh. Kadar uživamo kruh s kvasom, ta vstopi v krvni obtok, se tam razmnožuje in pri tem porablja naše vitamine, mikroelemente in beljakovine. Obenem izloča tudi svoje strupene presnovke – toksine. Kvas v našem telesu deluje kot parazit. Zato menim, da je sodobni kruh eden najnevarnejših izumov človeštva."

Zakaj je sodoben kvas tako škodljiv?

Pred letom 1940 so pekarne uporabljale popolnoma drugačne vrste kvasovk – take, ki niso škodile koristnim bakterijam v debelem črevesju. Testo je sicer vzhajalo dlje, tudi do 24 ur, kar pa ni ustrezalo industrijski proizvodnji.

Za pospešitev postopka so začeli uporabljati termofilne kvasovke, ki omogočajo, da testo vzhaja že v eni uri. Te kvasovke pa po besedah Hruščova niso nedolžne:

"Termofilne kvasovke so v resnici pogojno patogeni mikroorganizmi, kar pomeni, da v določenih pogojih lahko povzročajo bolezni. So škodljive za mikrofloro. Uničujejo bakterije, ki v našem črevesju proizvajajo vitamine, esencialne aminokisline in druge pomembne snovi, brez katerih telo ne more normalno delovati."

Kaj se dogaja v telesu, ko zaužijemo kruh?

Med peko se kvas ujame v nekakšne "glutenske kapsule". V črevesju se te kapsule razgradijo, kvas pa začne uničevati črevesno sluznico in rušiti ravnovesje mikroflore. Ne ostane le v črevesju: Hruščov pojasnjuje, da se kvas razširi tudi v krvno plazmo, kjer se nemoteno razmnožuje.

To lahko vodi do različnih oblik zastrupitev, glivičnih okužb, oslabitve imunskega sistema, in s tem povezanih kroničnih bolezni ter celo tumorjev. In kar je najhuje: tudi, če popolnoma prenehamo z uživanjem takšnega kruha, telo potrebuje več let, da se popolnoma očisti sledi kvasovk.

Zaenkrat pa ni bilo še opravljenih večjih raziskav, ki bi potrdile besede Hruščova, večina strokovnjakov pa pravi tako: kruh je lahko povsem zdrav, če je le del pestre, uravnotežene prehrane.

Vir: krstarica.com

Napitek, ki čisti debelo črevo kot metla: Iz telesa odplakne toksine in je bolj učinkovit od probiotikov