Strokovnjaki so si enotni: če si želite znižati krvni tlak, svojim obrokom dodajte to poceni živilo

7. 6. 2025
Strokovnjaki so si enotni: če si želite znižati krvni tlak, svojim obrokom dodajte to poceni živilo (foto: Profimedia)
Profimedia

Dodatek ene same sestavine k vašemu kosilu lahko močno koristi srcu – predvsem zaradi njenega vpliva na krvni tlak.

V reviji Nutrients je bila objavljena študija, ki je potrdila, da temno zelena listnata zelenjava – kot so rukola, ohrovt, blitva, zelje in špinača – vsebuje obilico vitaminov in mineralov ter ugodno vpliva na krvni tlak. A med vsemi izstopa ena: špinača. Kardiologi jo še posebej cenijo zaradi njene hranilne vrednosti in koristi za zdravje srca, zlasti za zniževanje sistoličnega tlaka.

Strokovnjaki so si enotni: če si želite znižati krvni tlak, svojim obrokom dodajte to poceni živilo
Profimedia

Kako špinača vpliva na krvni tlak?

"Špinača lahko pomaga pri zniževanju sistoličnega krvnega tlaka predvsem zaradi visoke vsebnosti prehranskih nitratov," za portal Parade pojasnjuje kardiolog dr. Deepak Talreja. "Ko zaužijemo hrano, bogato z nitrati, kot je špinača, telo te nitrate pretvori v dušikov oksid – molekulo, ki sprošča in širi krvne žile."

Sproščene in razširjene žile omogočajo boljši pretok krvi in zmanjšujejo žilni upor. "To lahko privede do zmernega znižanja sistoličnega tlaka," pravi dr. Talreja.

Omenja tudi več raziskav, ki potrjujejo učinek špinače: "V eni od študij, objavljeni v reviji Hypertension, so denimo ugotovili, da prehrana, bogata z nitrati, kot jih vsebuje špinača, pomembno zniža tako sistolični kot diastolični tlak pri ljudeh z visokim krvnim tlakom – še posebej, če jo uživamo redno. Učinek je lahko viden že nekaj ur po zaužitju in traja ob redni dnevni uporabi."

Odprla je možev dnevnik. Kar je videla, jo je pustilo brez besed

Seveda špinača ni nadomestilo za zdravljenje, ki ga predpiše zdravnik, a je lahko dragocena podpora zdravemu življenjskemu slogu.

"Redno vključevanje sveže špinače v obroke – v solatah, smutijih ali kot priloga – je preprost in naraven način za podporo zdravega krvnega tlaka in celostnega zdravja srca in ožilja," pravi dr. Talreja. "Čeprav sama špinača ne more nadomestiti zdravljenja, je lahko pomemben del prehranske strategije, usklajene z načeli prehrane DASH ali sredozemske prehrane – obeh, ki sta dokazano povezani z nižjim tveganjem za bolezni srca."

Druge koristi špinače za srce

Ni čudno, da je špinača pogosto najljubša izbira kardiologov. Po besedah dr. Talreje ima še več pomembnih učinkov na zdravje srčno-žilnega sistema:

  • Vsebuje veliko kalija: Kalij pomaga uravnotežiti vnos natrija in tako podpira zdrav krvni tlak.
  • Je dober vir magnezija: "Zadostna mera magnezija izboljšuje delovanje krvnih žil in zmanjšuje tveganje za motnje srčnega ritma," pravi dr. Talreja.
  • Je polna antioksidantov: Špinača vsebuje obilico vitamina C, E in beta-karotena, ki zmanjšujejo oksidativni stres. Ta je eden glavnih dejavnikov za nastanek ateroskleroze in vnetij v žilah.
  • Vsebuje vitamin B9: Ta znižuje raven homocisteina – aminokisline, ki je povezana s poškodbami žilne stene in večjim tveganjem za srčne bolezni.
  • Malo kalorij, veliko vlaknin: Zaradi visoke vsebnosti vlaknin pomaga pri uravnavanju telesne teže, krvnega sladkorja in maščob v krvi. Poleg tega dalj časa ohranja občutek sitosti, kar preprečuje nepotrebne prigrizke.

Če si želite okrepiti zdravje srca in splošno dobro počutje, v svoje obroke torej vključite špinačo. Telo vam bo hvaležno!

Vir: parade.com