Zelo dober tudi za zajtrk
Za 12 kosov potrebujete
- 75 g rozin
- 2 žlici češnjevca
- 15 g svežega kvasa
- 7 žlic mlačnega mleka
- 250 g moke
- 1 noževo konico soli
- 65 g sladkorja
- 2 jajci
- 100 g zmehčanega masla
- 2 žlici mandljevih lističev
- malce sladkorja v prahu
Priprava
Rozine čez noč namočite v češnjevcu. Kvas zdrobite in polovico stopite v mlačnem mleku. Moko presejte v skledo. Sredi kupčka naredite jamico. Vanjo denite sol, sladkor, razžvrkljano jajce, maslo, mleko s kvasom in preostalo mleko. Dobro pregnetite vse sestavine. Skledo s testom pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in ga pustite na toplem vzhajati približno 1 uro, da podvoji svoj volumen.
Namastite model za šarkelj (premera 23 cm) in ga potresite z moko in mandlji. Testu vgnetite še rozine in ga porazdelite po modelu. Pokrijte ga s kuhinjsko krpo in pustite, da testo vzhaja še približno 1 uro oziroma dokler ne sega približno 2 cm čez rob modela.
Pečico segrejte na 190 stopinj (ventilatorsko na 170 stopinj) in v njej pecite šarkelj približno 40 minut. Po koncu peke počakajte, da se šarkelj ohladi, nato pa ga potresite še s sladkorjem v prahu.
Čas priprave: približno 1 ura in 5 minut + namakanje 12 ur + vzhajanje 2 uri.
Na kos: približno 220 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 10 g, ogljikovi hidrati: 26 g.