Kvinoja: Žito, ki to ni

31. 5. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Kvinoja: Žito, ki to ni (foto: shutterstock)
shutterstock

Kvinoja je žitaricam podoben pridelek, ki izvira iz andskega področja Južne Amerike.

Užitna so predvsem semena. Kvinojo po uporabnosti podobno kot ajdo uvrščamo med žita, četudi to ni, saj je bližnja sorodnica pese in špinače. Kvinojo je zelo preprosto vključiti v vsakdanji jedilnik. Je okusna in enostavna za dodajanje k večini živilom. Primerna je praktično za vse – zelenjavne polpete, solate, rižote, sladice ali pa jo preprosto dodamo kot zakuho juham ali prilogo h katerikoli jedi z zelenjavo.

Rižota iz kvinoje

Sestavine:
• 2 žlici oljčnega olja
• 1 por ali čebula
• 2 dl kvinoje
• 2 stroka česna
• pest graha
• 1 korenček
• 5 dl vode ali zelenjavne juhe
• rdeče paprike
• bazilika
• sol
• 1 žlica svežega peteršilja

Na zmernem ognju segrejte oljčno olje in prepražite sesekljano čebulo in oprano kvinojo. Dodajte sesekljan česen, drobno narezan korenček in papriko ter grah. Na hitro prepražite in prilijete zelenjavno juho ali vodo. Vse skupaj solite in kuhajte – ko zavre, kuhajte pribl. 15 minut oziroma dokler jed ni mehka. Nato posujte s sesekljanim peteršiljem.

Kvinojina solata

Sestavine:

• 1 skodelica surove kvinoje
• 8 belušev
• 50 g zdrobljenega sira feta
• pol skodelice grobo sesekljanih zelenih oliv brez pešk
• 4 žlice nasekljanih na soncu sušenih paradižnikov
• 3 žlice oljčnega olja in nekaj kapljic za k belušem
• 1 žlica balzamičnega ali vinskega kisa
• sol in poper po okusu

Kvinojo skuhajte po navodilih. Medtem ko se kvinoja kuha, pripravi­te beluše. Najprej odstranite oleseneli del stebla. To najlaže storite tako, da ga nežno prepognete, dokler se ne zlomi. Beluši se sami od sebe prelomijo na ravno pravem mestu. Položite beluše na s peki papirjem obložen pekač, jih pokapajte z oljčnim oljem ter posolite in popoprajte. Pečico segrejte na 200 °C in pecite v pečici 10 minut

Narežite beluše na dober centimeter velike koščke in jih skupaj s sirom, olivami, oljem, kisom in sušenimi paradižniki dodajte kvinoji. Posolite in popoprajte po okusu.
Na obrok: 238 kalorij, 9 gramov beljakovin, 34 g ogljikovih hidratov, 7 g maščob (2 g nasičenih), 4,5 g vlaknin, 290 mg natrija.

Foto: Shutterstock

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?