Sladica, ki je zagotovo odlična popestritev po glavnem obroku ...
Sestavine:
Biskvit:
- 6 jajc
- 6 žlic sladkorja
- 100 g mletih lešnikov
Nadev:
- 250 ml kisle smetane s čim več maščob
- 3 zvrhane žlice nutele
- 1 zavoj lešnikovega krokanta oz po okusu
Preliv:
- 200 g mlečne čokolade
- 100 ml sladke smetane
Priprava:
Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Ločimo rumenjake in beljake. Ogrejemo jih na sobno temperaturo (ni nujno, je pa boljše). Beljake stepemo s ščepcem soli do stopnje ne preveč suhega snega. Stepemo še rumenjake s sladkorjem. Dodamo jim mlete lešnike, premešamo in vmešamo še beljake. Najprej eno tretjino in razmešamo. Nato vmešamo preostali sneg. Razmažemo po peki papirju na pekaču v velikosti pečice. Pečemo 14 minut. Skupaj s peki papirjem rulado zvijemo in počakamo, da se ohladi vsaj do mlačnega. Preliv pripravimo tako, da nalomljeno čokolado prelijemo s skoraj vrelo smetano, počakamo 2 minuti, da se začne taliti in nato premešamo. Za nadev zmešamo nutelo in kislo smetano. Namažemo po ruladi in posujemo z lešnikovim krokantom. Rulado zvijemo in prelijemo s prelivom, ki se je moral v tem času že malo zgostiti. Lahko tudi počakamo, da se strdi na sobni temperaturi in nabrizgamo okraske ali lubje. Pustimo vsaj eno uro na hladnem, da se strdi.