Lešnikova rulada

5. 8. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Lešnikova rulada (foto: arhiv revije Liza)
arhiv revije Liza

Sladica, ki je zagotovo odlična popestritev po glavnem obroku ...

Sestavine:

Biskvit:

  • 6 jajc
  • 6 žlic sladkorja
  • 100 g mletih lešnikov

Nadev: 

  • 250 ml kisle smetane s čim več maščob
  • 3 zvrhane žlice nutele
  • 1 zavoj lešnikovega krokanta oz po okusu

Preliv: 

  • 200 g mlečne čokolade
  • 100 ml sladke smetane

Priprava:

Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Ločimo rumenjake in beljake. Ogrejemo jih na sobno temperaturo (ni nujno, je pa boljše). Beljake stepemo s ščepcem soli do stopnje ne preveč suhega snega. Stepemo še rumenjake s sladkorjem. Dodamo jim mlete lešnike, premešamo in vmešamo še beljake. Najprej eno tretjino in razmešamo. Nato vmešamo preostali sneg. Razmažemo po peki papirju na pekaču v velikosti pečice. Pečemo 14 minut. Skupaj s peki papirjem rulado zvijemo in počakamo, da se ohladi vsaj do mlačnega. Preliv pripravimo tako, da nalomljeno čokolado prelijemo s skoraj vrelo smetano, počakamo 2 minuti, da se začne taliti in nato premešamo. Za nadev zmešamo nutelo in kislo smetano. Namažemo po ruladi in posujemo z lešnikovim krokantom. Rulado zvijemo in prelijemo s prelivom, ki se je moral v tem času že malo zgostiti. Lahko tudi počakamo, da se strdi na sobni temperaturi in nabrizgamo okraske ali lubje. Pustimo vsaj eno uro na hladnem, da se strdi.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"