Lešnikova rulada

5. 8. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Lešnikova rulada (foto: arhiv revije Liza)
arhiv revije Liza

Sladica, ki je zagotovo odlična popestritev po glavnem obroku ...

Sestavine:

Biskvit:

  • 6 jajc
  • 6 žlic sladkorja
  • 100 g mletih lešnikov

Nadev: 

  • 250 ml kisle smetane s čim več maščob
  • 3 zvrhane žlice nutele
  • 1 zavoj lešnikovega krokanta oz po okusu

Preliv: 

  • 200 g mlečne čokolade
  • 100 ml sladke smetane

Priprava:

Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Ločimo rumenjake in beljake. Ogrejemo jih na sobno temperaturo (ni nujno, je pa boljše). Beljake stepemo s ščepcem soli do stopnje ne preveč suhega snega. Stepemo še rumenjake s sladkorjem. Dodamo jim mlete lešnike, premešamo in vmešamo še beljake. Najprej eno tretjino in razmešamo. Nato vmešamo preostali sneg. Razmažemo po peki papirju na pekaču v velikosti pečice. Pečemo 14 minut. Skupaj s peki papirjem rulado zvijemo in počakamo, da se ohladi vsaj do mlačnega. Preliv pripravimo tako, da nalomljeno čokolado prelijemo s skoraj vrelo smetano, počakamo 2 minuti, da se začne taliti in nato premešamo. Za nadev zmešamo nutelo in kislo smetano. Namažemo po ruladi in posujemo z lešnikovim krokantom. Rulado zvijemo in prelijemo s prelivom, ki se je moral v tem času že malo zgostiti. Lahko tudi počakamo, da se strdi na sobni temperaturi in nabrizgamo okraske ali lubje. Pustimo vsaj eno uro na hladnem, da se strdi.