Piment je zimzeleno drevo, ki zraste več kot 10 metrov visoko. Izvira iz tropske Srednje Amerike. Največ ga gojijo na Jamajki, Kubi in Trinidadu.
Kot začimbo uporabljamo posušene nezrele plodove, ki imajo vonj, podoben mešanici klinčkov, muškatu in cimetu, okus pa spominja na mešanico popra in klinčkov. Vsebuje eterična olja, največ je eugenola. Deluje antioksidacijsko, pospešuje prebavo ter krepi želodec. Piment igra pomembno vlogo v švedski kuhinji. Podobno je v Angliji, kjer piment velja za nacionalno začimbo. Z njim se začinijo ribe in zelenjavo, marinade in paštete.
Keksi z limono in pimentom
- 240 g masla sobne temperature
- 100 g sladkorja
- 60 g rjavega sladkorja
- naribana lupina 1 bio limone
- 1 jajce
- 2 žlici limoninega soka
- 1 burbon vaniljev sladkor
- 300 g moke
- 1/2 žličke sode bikarbone
- 1/2 žličke mletega pimenta
- 1/2 žlice soli
Priprava
Piment boste našli v bolje zloženih velikih trgovinah in seveda specializiranih trgovinah. Z mešalnikom zmešajte maslo, sladkor, rjavi sladkor, limonino lupino in vaniljev sladkor. Mešajte, dokler nimate gladke mase. Posebej zmešajte moko, sodo bikarbono, piment in sol ter mešanico dodajte drugi zmesi.
Gnetite, dokler ne dobite testa, ki ga za dobrih 20 minut shranite v hladilnik. Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija, pekač obložite s papirjem za peko ter nanj polagajte kroglice testa, ki jih po želji posujte s sladkorjem ter nato rahlo sploščite z vilicami. Med keksi naj bo vsaj 5 centimetrov razmaha. Pecite 12 minut. Keksi so čudoviti ob čaju.