Ljubitelji tune, pozor: TA oznaka na pločevinki vam sporoča, da je riba bila ulovljena v radioaktivnih vodah

22. 9. 2023
Deli
Ljubitelji tune, pozor: TA oznaka na pločevinki vam sporoča, da je riba bila ulovljena v radioaktivnih vodah (foto: Profimedia)
Profimedia

Če tudi vi kupujete tuno, morate obvezno poznati to oznako.

Konzervirana tuna je enostaven način, s katerim v svojo prehrano vključimo več rib. Tuna predstavlja odličen vir beljakovin, poleg tega pa vsebuje tudi omega-3 maščobne kisline, tamin D, vitamin B12, vitamin A in riboflavin (vitamin B2).

Vseeno pa je pri izbiri tune pomembno, da smo nekoliko previdni.

Srbsko združenje potrošnikov Effectiva je na svojem Twitter profilu izpostavilo primer tune, na kateri jasno piše, da vsebuje ribe iz ribolovnih območij, ki so označena kot rizična. V navedenem primeru je šlo za ribe z območja, kjer so zaznane povišane ravni radioaktivnega sevanja.

"V trgovinah lahko najdete izdelke iz rib, ulovljenih na ribolovnih območjih, ki so označena kot rizična. V tem primeru je govora o ravneh sevanja. Eden od teh je tisti na sliki, na katerem je jasno navedeno, da so v njem ribe iz ribolovnih območij Tihega oceana, ki so označene z rdečimi črkami, kar je povezano z nesrečo v jedrski elektrarni Fukušima. Res je, da se je to zgodilo pred 12 leti, a aktivnosti okoli izpusta radioaktivne vode v morje se nadaljujejo še danes," piše v objavi ob fotografiji pločevinke.

Na katere oznake morate biti pozorni?

Trgovske police so polne ribjih živil iz različnih koncev sveta, pri »divji« ribi pa je treba na embalaži navesti ribolovno območje, kjer je bila ujeta (pri gojeni ribi je navedena država gojenja).

Ribolovno območje je označeno po mednarodni klasifikaciji (FAO + pripadajoča številka). To je zelo pomembno, saj vam daje informacijo, če je riba ujeta v območju sevanja.

Kode FAO 61, 67, 71, 77, 81 in 87 označujejo radioaktivna območja Tihega oceana.

Pločevinkam s to oznako se je zato priporočljivo izogibati.

Oznake drugih pogostih območij, v katerih se lovi tuna, so:

  • FAO 21 – severozahodni Atlantik
  • FAO 27 – severovzhodni Atlantik
  • FAO 27. III d = Baltsko morje
  • FAO 31 = Srednje-Zahodni Atlantik
  • FAO 34 = vzhodni srednji Atlantik
  • FAO 37.1, 37.2 in 37.3 = Sredozemsko morje
  • FAO 37.2.1 = severni del Jadranskega morja (ribolovno območje slovenskih ribičev)
  • FAO 37.4 = Črno morje
  • FAO 41 – Jugozahodni Atlantik
  • FAO 51 in 57 – Indijski ocean
  • FAO 61, 67, 71, 77, 81 in 87 - Tihi ocean
  • FAO 48, 58, 88 – Antarktika.

Pred nakupom tune torej dobro preglejte vse oznake, ki bi lahko nakazovale na to, da je bila riba ulovljena na rizičnem območju.

Vir: n1info.ba

Bonus video: Kakšen odnos do hrane imamo Slovenci?

Pojasnjuje prehranska strokovnjakinja Dajana Smolnik.