Zakaj mnogi verjamejo, da gre za eno veliko prevaro?
Vse več ljubiteljskih kuharjev in tudi nekateri chefi pravijo, da lovorjev list jedi ne doda nič, zakaj bi ga torej uporabljali (in zapravljali denar) – strokovnjaki razkrivajo resnico.
Ne spreglejte:
Čeprav se lovorjev list uporablja že tisočletja, tako v medicinske namene kot v kuhinji, se zdaj ljubiteljski kuharji in chefi vse pogosteje sprašujejo, koliko v resnici doprinese.
Ta majhen, podolgovat list lovora, zimzelenega grma ali drevesa, večina pozna v posušeni obliki. Dodaja se ga enolončnicam, juham, na primer, fižolovi, pa omakam in golažem … Pri čemer je pomembno, da se list ob koncu kuhanja odstrani.
Kar vodi do vprašanja: kaj potem pravzaprav naredi?
Ljubitelji začimbe pravijo, da ima rahlo cvetlično aromo s pridihom evkaliptusa, bora in nageljnovih žbic, včasih je mogoče zaznati celo aromo cimeta (odvisno od sorte) ter da jedi nedvomno doda vrednost. Vendar ga je treba uporabljati varčno, saj lahko jed zagreni. Navadno je za jed, ki se pripravlja za 4 do 6 oseb dovolj en sam list.
Ciniki menijo, da list, ki je vseprisoten v mnogih sodobnih receptih, ne doda ničesar. In ker lahko le nekaj listov stane precej, se sprašujejo, ali se ga sploh izplača uporabljati?
Kaj menijo strokovnjaki?
Če ste se pri pripravi jedi, ki zahteva lovorjev list, spraševali, ali je res potreben, niste edini. Toda mnogi kulinarični strokovnjaki vztrajajo, da lahko list povzdigne jed na višjo raven.
Jedi doda visoko noto, pravi Ethan Frisch, soustanovitelj podjetja za začimbe.
Pomembno vlogo igra tudi pri uravnoteženju drugih okusov. Če ga dopolnimo s slanimi začimbami in zelišči, poudari njihovo značilno aromo. Nadomesti lahko marsikatero zeliščno mešanico. Ali prikrije neprijeten vonj ovčetine.
Drugi pravijo, da lovorjev list prispeva celo več kot le okus.
Yvette Marquez-Sharpnack, ustvarjalka receptov in avtorica kuharskih knjig, je opazila, da se lovorov list zelo pogosto pojavlja v receptih njene družine. To jo je spodbudilo k natančnejšemu raziskovanju. Njena babica je liste vedno uporabljala pri pripravi enolončnic in v vseh drugih jedeh, ki se kuhajo počasi ter za pripravo pečenk. Izkazalo se je, da listi vsebujejo spojine, ki delujejo kot sredstvo za mehčanje.
Če torej recept zahteva lovorov list, ga vsekakor jedi dodajte. In pustite, da se bo dovolj dolgo kuhal.
Zakaj se včasih zdi, da je povsem brez okusa?
"Petindevetdeset odstotkov lovorovih listov, ki so na voljo večini ljudi, je zelo, zelo nizke kakovosti," je za dailymail povedal Philippe de Vienne, ki z ženo Ethné že več kot 20 let vodi trgovino s čaji in začimbami.
Lovorjev list ne sme biti brez okusa, se strinja tudi Ian 'Herbie' Hemphill, ki prav tako vodi podjetje, ki se ukvarja z začimbami. Lovorovi listi imajo veliko okusa, pravzaprav imajo precej močan okus. Če tega ne zaznamo, še razloži, gre verjetno za liste slabe kakovosti, morda niso bili dobro posušeni, lahko pa je tudi že potekel rok.
Zato vedno poskrbite, da boste izbrali visokokakovostna zelišča.
Kako dolgo lahko hranimo zelišča, med njimi tudi lovorove liste?
Posušeno zelišče dobre kakovosti bo okus ohranilo od 18 mesecev do dveh let – to velja tudi za timijan, žajbelj, origano … Starejše je verjetno že izgubilo ves svoj okus.
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem