Makova skutna torta

24. 5. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Makova skutna torta (foto: jahresve)
jahresve

Rafinirana z dvema slojema

Za 14 kosov potrebujete

Za testo:

  • 250 g moke
  • 75 g sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 2 rumenjaka
  • 125 g hladnega masla

Za makovo oblogo:

  • 125 ml mleka
  • 50 g masla
  • 50 g sladkorja
  • 1 žličko naribane lupinice neškropljene limone
  • 250 g mletega maka

Za skutni nadev:

  • 2 jajci
  • 125 g sladkorja
  • 500 g skute
  • 200 g kisle smetane
  • 30 g škroba
  • 2 žlički naribane limonine lupinice neškropljene limone
  • 2 žlici svežega limoninega soka
  • 1 rumenjak
  • 1 žlico mleka

Priprava

Sredi kupčka moke naredite jamico. Vanjo denite sladkor, sol in rumenjaka. Okoli roba porazdelite koščke masla in vse skupaj hitro zgnetite v gladko in voljno testo. Zavijte ga v folijo in ga za 30 minut postavite v hladilnik.

Zavrite mleko, maslo, sladkor in limonino lupinico. Primešajte mak, vse skupaj ohladite in pustite stati nekaj časa. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Namastite tortni model (premera 26 cm).

Ločite rumenjake od beljakov. Beljakom dodajte sladkor in jih stepite v trd sneg. Dobro zmešajte skuto, kislo smetano, rumenjake, škrob, limonino lupinico in sok. Na koncu primešajte še sneg.

Testo razvaljajte, z njim obložite model in oblikujte rob. Po njem razporedite makovo in nato še skutno zmes in kolač pecite približno 70 minut. Rumenjaka zmešajte z mlekom in po 30 minutah peke porazdelite po kolaču.

Čas priprave: približno 2 uri in 15 minut.

Na kos: približno 410 kcal, beljakovine: 12 g, maščobe: 24 g, ogljikovi hidrati: 36 g.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"