Tako ljubke so lahko kvašene dobrote
Za 12 kosov potrebujete
Za testo:
- 350 g moke
- 20 g kvasa
- 60 g sladkorja
- 100 ml mleka
- 75 g masla
- 2 rumenjaka
- 1 jajce
- malce naribane lupinice neškropljene limone
In:
- 250 g mletega maka
- 200 ml mleka
- 20 g masla
- 100 g sladkorja
- 1 rumenjak
- 2 žlici smetane
Priprava
Sredi kupčka moke naredite jamico. Vanjo nadrobite kvas in ga zmešajte z 1 žličko sladkorja in 50 ml mlačnega mleka. Pustite vzhajati približno 10 minut. Dodajte še preostale sestavine za testo in vse skupaj pregnetite. Testo pokrijte in ga pustite vzhajati še približno 45 minut.
Zavrite mak, mleko, maslo in sladkor ter zmes med mešanjem ohladite.
Testo pregnetite in ga na pomokani delovni površini razvaljajte v približno 1 cm debel pravokotnik. Premažite ga z nadevom in ga po dolgem zbijte. Narežite ga na 12 rezin in jih na robovih dvakrat zarežite. 30 minut jih pustite vzhajati še v vdolbinicah modela za mafine. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Rumenjak zmešajte s smetano in z mešanico premažite mafine. Pecite jih približno 30 minut.
Čas priprave: približno 2 uri in 20 minut.
Na kos: približno 360 kcal, beljakovine: 10 g, maščobe: 20 g, ogljikovi hidrati: 36 g.