Hruškova pita, hruškov kolač z mandljevim drobljencem, makova pita s hruškami ... Odločite se za sladico, ki vam najbolj diši!
Hruškova pita
Za 12 kosov potrebujete:
Za testo:
- 200 g moke
- 60 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev sladkor
- 150 g masla
- 1 jajce
Za kremo:
- 300 ml mleka
- 80 g drobno mletega sladkorja
- 1 zavitek praška za vaniljev puding
- 200 g skute
- 4 velike hruške
- 1 limono
- 100 g marelične marmelade
- 2 žlici mandljevih lističev
Priprava:
1 Moko in sladkor v prahu presejte. Dodajte sladkor v prahu, koščke masla in jajce. Zgnetite mehko in voljno testo, ga zavijte v folijo za živila in ga za 30 minut postavite v hladilnik. Testo na pomokani delovni površini razvaljajte v 34 cm velik krog in z njim obložite tortni model, s premerom 28 cm. Dobro ga zatisnite ob dno in oblikujte 3 cm visoke robove.
2 Iz mleka, sladkorja in praška za puding med mešanjem skuhajte gosto kremo in jo z mešanjem tudi ohladite. Nato primešajte skuto. Kremo porazdelite po testu.
3 Hruškam odstranite peščišče, jih zrežite na tanke rezine in jih nakapajte z limonovim sokom. Rezine hrušk porazdelite po kremi in pito 40 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Hruške premažite s segreto marmelado, potresite z mandljevimi lističi, počakajte, da se ohladi, in jo nato zrežite na porcije.čebulo in kuhan riž. Juha naj lahno vre še 3 minute. Začinite jo s sojino omako. Juho porazdelite po skodelicah in jo okrasite s sezamovi semeni.
Hruškov kolač z mandljevim drobljencem
Za 12 kosov potrebujete:
- 400 g moke
- 1 zavitek suhega kvasa
- 250 g sladkorja v prahu
- 250 ml mleka
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- sol
- 160 g masla
- maščobo za model
Za kremo:
- 800 g hrušk
- 100 g rozin
- 50 ml ruma
- sok ½ limone
- 4 žlice drobtin
- 100 g mandljevih lističev
- 1 beljak
- 1 žlico medu
Priprava:
1 Moko presejte in jo dobro zmešajte s kvasom in sladkorjem. Jajce, rumenjak in ščepec soli penasto stepite z mlekom in nato dodajte moki. Vse skupaj dobro pregnetite in dodajte stopljeno mlačno maslo. Zgnetite mehko in voljno testo in ga pustite 1 uro vzhajati na toplem.
2 Olupite hruške in jih drobno nastrgajte. Dodajte v rum namočene rozine, vse skupaj nakapajte z limonovim sokom in zgostite z drobtinami.
3 Testo razdelite na dva dela. Eno polovico testa razvaljajte in z njim obložite namaščen pekač (30 x 40 cm). Potresite s polovico mandljev in prekrijte s hruškovim nadevom. Razvaljajte drugo polovico testa in jo položite na nadev. Pripravljeno testo z nadevom naj na toplem počiva 15 minut.
4 Testo premažite z beljakom, stepenim z medom, in potresite z mandljevimi lističi. Kolač 35 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Po peki naj se ohladi, nato ga prevrnite na kuhinjsko rešetko in zrežite na kose.
Makova pita s hruškami
Za 12 kosov potrebujete:
- 125 g masla
- 150 g drobno mletega sladkorja
- 5 jajc
- 100 g moke
- 40 g škroba
- ½ zavitka pecilnega praška
- 200 g mletega maka
- 100 g marelične marmelade
- maščobo in moko za model
Za kremo:
- 200 ml mleka
- 50 g moke
- 125 g masla
- 80 g sladkorja v prahu
- 200 g hruškovega kompota
Za okrasitev:
- 100 g mandljevih lističev
- 1 žlico pistacij
- 1 svežo hruško za okrasitev
Priprava:
1 Ločite rumenjake od beljakov. Zmehčano maslo penasto stepite s polovico sladkorja in rumenjaki. Beljakom dodajte preostal sladkor in stepite trd sneg. Zmešajte obe mešanici. Na koncu dodajte presejano moko s pecilnim praškom in makom.
2 Testo dajte v namaščen in pomokan tortni model ter ga 45 minut pecite v pečici, segreti na 170 stopinj. Po peki naj se ohladi v modlu, nato pa ga prevrnite ven. Pečen biskvit vodoravno prerežite in spodnji del premažite z marmelado.
3 Moko vmešajte v mleko in jo med mešanjem zavrite. Vse skupaj naj nekaj minut lahno vre na nizki temperaturi, kozico nato odstavite in mešanico ohladite z mešanjem.
4 Maslo stepite s sladkorjem in ga postopoma vmešajte v mokasto kašo. Vse skupaj dobro stepite in razdelite na dva dela, en del porazdelite po spodnjem delu biskvita. Prekrijte z odcejenimi rezinami hrušk in pokrijte z vrhnjim delom biskvita.
5 Celotno pito premažite s preostalo kremo in stranice okrasite s praženimi mandljevimi lističi. Preostanek kreme dajte v vrečko za dresiranje in na torto nabrizgajte kupčke. Okrasite z rezinami hrušk in potresite s pistacijami in mandljevim čipsom.
Foto: Profimedia
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?