Marcipanov božični kruh s pistacijami

23. 12. 2017 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Marcipanov božični kruh s pistacijami (foto: Profimedia)
Profimedia

To dobroto pa je zagotovo vredno poskusiti ...

Za 10–12 kosov potrebujete:

  • 30 g kvasa
  • 50 g drobno mletega sladkorja
  • 400 g moke
  • 125 ml mleka
  • 1 vaniljev sladkor
  • ščepec soli
  • 1 jajce
  • 4 žlice ruma
  • 4 kapljic mandljeve esence
  • 100 g masla
  • 50 g olupljenih pistacij
  • moko za delovno površino
  • 200 g marcipana
  • 40 g masla
  • sladkor v prahu

Priprava:

1 Zmešajte zdrobljen kvas, žličko sladkorja, žlico moke in malce mleka. Mešanica naj na toplem vzhaja 5 do 10 minut. V skledo presejte preostalo moko in sladkor, vaniljev sladkor in sol. Vse skupaj dobro premešajte. Dodajte jajce, stepeno z mlekom, rumom in esenco, kvašeno mešanico in stopljeno maslo. Zgnetite testo in ga pustite na toplem vzhajati 45 minut.

2 Testu dodajte pistacije in ga debelo razvaljajte na pomokani delovni površini. Po enem robu razporedite marcipan. Čezenj proti sredini zapognite ožji del testa, z druge strani pa proti sredini zapognite še drugega.

3 Štruco položite v pekač, obložen s papirjem za peko, in ga pustite vzhajati 20 minut. Pečico segrejte na 180 stopinj. V njej kolač pecite 15 minut, nato pa 40 minut še pri 160 stopinjah. Pečen božični kruh položite na kuhinjsko rešetko. Takoj ga premažite z maslom in potresite z obilico sladkorja. Ko se ohladi, ga zrežite na rezine.

Foto: Profimedia

Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem