To dobroto pa je zagotovo vredno poskusiti ...
Za 10–12 kosov potrebujete:
- 30 g kvasa
- 50 g drobno mletega sladkorja
- 400 g moke
- 125 ml mleka
- 1 vaniljev sladkor
- ščepec soli
- 1 jajce
- 4 žlice ruma
- 4 kapljic mandljeve esence
- 100 g masla
- 50 g olupljenih pistacij
- moko za delovno površino
- 200 g marcipana
- 40 g masla
- sladkor v prahu
Priprava:
1 Zmešajte zdrobljen kvas, žličko sladkorja, žlico moke in malce mleka. Mešanica naj na toplem vzhaja 5 do 10 minut. V skledo presejte preostalo moko in sladkor, vaniljev sladkor in sol. Vse skupaj dobro premešajte. Dodajte jajce, stepeno z mlekom, rumom in esenco, kvašeno mešanico in stopljeno maslo. Zgnetite testo in ga pustite na toplem vzhajati 45 minut.
2 Testu dodajte pistacije in ga debelo razvaljajte na pomokani delovni površini. Po enem robu razporedite marcipan. Čezenj proti sredini zapognite ožji del testa, z druge strani pa proti sredini zapognite še drugega.
3 Štruco položite v pekač, obložen s papirjem za peko, in ga pustite vzhajati 20 minut. Pečico segrejte na 180 stopinj. V njej kolač pecite 15 minut, nato pa 40 minut še pri 160 stopinjah. Pečen božični kruh položite na kuhinjsko rešetko. Takoj ga premažite z maslom in potresite z obilico sladkorja. Ko se ohladi, ga zrežite na rezine.
Foto: Profimedia
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem