Okusna, slastna, navduši pa tudi z videzom!
Za 12 kosov potrebujete:
Za testo: 200 g moke, 50 g sladkorja v prahu, 150 g masla, 1 jajce
Za nadev: 400 g marelic, 500 g pasirane skute, 150 g sladkorja v prahu, 1 vaniljev sladkor, 2 jajci, 40 g škroba
Za okrasitev: 10 g želatine v prahu, 1 žlico sladkorja v prahu
Priprava:
1 Moko in sladkor v prahu stresite v skledo. Dodajte kocke masla in jajce ter zgnetite testo. Zavijte ga v folijo za živila in ga za 60 minut postavite v hladilnik.
2 Ločite rumenjake od beljakov. Operite marelice, odstranite koščice in sadje zrežite na zelo majhne koščke. Skuti primešajte polovico marelic in obe vrsti sladkorja. Dodajte rumenjaka in škrob. Iz beljakov stepite trd sneg in ga primešajte skutnemu nadevu.
3 Testo okroglo razvaljajte na 6 cm večji premer, kot je premer tortnega modla (24 cm). Modle obložite s testom in oblikujte 3 cm visok rob. Nato po njem razporedite skutni nadev. Torto 50 minut pecite v pečici, segreti ns 160 stopinj. Po peki naj se ohladi v modlu.
4 V kozico zlijte 100 ml hladne vode in v njej 10 minut namakajte želatino. Segrejte skoraj do vretja in odstavite. Dodajte preostale marelice in sladkor ter vse skupaj dobro premešajte. Žele enakomerno prelijte po površini ohlajene torte in jo nato za 120 minut postavite v hladilnik. Torto razrežite tik pred serviranjem.