Velikonočni pogrinjek naj krasi tudi dišeče pecivo iz rahlega kvašenega testa.
Sestavine za približno 4 kose
- 20 g kvasa
- 1 žlica sladkorja
- 500 g moke
- 250 g mleka
- 2 žlici medu
- 1 jajce
- 20 g masla
- 1 ščepec soli
- 1 jajce za premaz
- grobo mleti lešniki za okrasitev
Priprava:
1. Zmešajte kvas, sladkor, malce moke in mleko ter pustite, da mešanica vzhaja približno 15 minut.
2. V skledi zmešajte preostalo moko, med, jajce, stopljeno maslo in sol. Dodajte vzhajani kvasec in preostalo mleko ter vse zgnetite v gladko testo. Testo pustite, da vzhaja na dvojno količino.
3. Nato testo še enkrat pregnetite in ga razdelite na štiri dele. Iz vsakega dela oblikujte tri trakove in jih spletite v kito.

4. Kite sklenite v gnezda in jih položite na pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko. Premažite jih z razžvrkljanim jajcem in potresite s sesekljanimi lešniki.
Sredi vsakega gnezda položite oprano polovico jajčne lupine. Lupine obtežite s suhimi stročnicami. Gnezda v pečici, ogreti na 180 stopinj, pecite do zlato rjave barve.

Novo na Metroplay: "PCOS lahko vpliva na skoraj vsak del našega telesa" | Anja Kikl