Mediteranska pita s paradižniki

11. 9. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Mediteranska pita s paradižniki (foto: stockfood photo)
stockfood photo

Iz pekača – idealno za ljube goste

Za 9 kosov potrebujete

  • 100 g parmezana v kosu
  • 4 jajca
  • 200 g moke
  • 50 g rukole
  • 100 g masla
  • sol, poper
  • 8 velikih paradižnikov
  • 150 g kisle smetane
  • 100 g smetane
  • nariban muškatni orešček

Priprava

Parmezan naribajte. V testo zgnetite moko, maslo, beljak, noževo konico soli in 75 g parmezana. Testo zavijte v folijo in ga za 30 minut postavite v hladilnik.

Paradižnike oplaknite in jih zrežite na rezine. Zmešajte kislo smetano, preostala jajca in preostal rumenjak. Začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj).

Testo razvaljajte na pomokani delovni površini (30 x 22 cm), ga položite v namaščen pekač (28 x 20 cm) in privzdignite robove. Po testu najprej porazdelite rezine paradižnikov, nato jajčno kremo in vse skupaj potresite s preostalim parmezanom. Pito pecite približno 35 minut. Po koncu peke jo 5 minut pustite še v izklopljeni pečici.

Slovenski fizik je odstrl pogled na možen konec vesolja

Rukolo oplaknite, jo otresite do suhega in jo po potrebi natrgajte na manjše kose. Pred serviranjem jo potresite po piti.

Čas priprave: 60 minut + hlajenje 30 minut.

Na kos: približno 320 kcal, beljakovine: 11 g, maščobe: 24 g, ogljikovi hidrati: 18 g.

Novo na Metroplay: Zakaj duhovni učitelji pogosto padejo na preizkušnjah MOČI, DENARJA in SPOLNOSTI | Romana Strašek