Nasiti, a ne vsebuje veliko kalorij in še tako sijajnega okusa je!
Sestavine za 4 osebe
za mesne kroglice:
- 1 manjša čebula
- 1 žlica olja
- 400 g mešanega mletega mesa
- 3 rezine toasta brez skorje
- 4 žlice mleka
- 1 jajce
- 1 iztisnjen česen
- sol
- mlet poper
- 4 žlice drobno sesekljanega peteršilja
- drobtine
- moka
- olje
za omako:
- 500 g graha
- 2 šalotki
- 2 žlici stopljenega masla
- 1 žlica in pol moke
- 400 ml zelenjavne juhe
- sol
- poper
- 150 ml smetane
Priprava
Čebulo olupite, jo drobno sesekljajte in stekleno popražite na olju. Ko se ohladi, jo primešajte mesu. Toast natrgajte na manjše koščke, jih prelijte z mlekom, pustite stati nekaj časa in jih nato zmečkajte z vilicami. Skupaj z jajcem, česnom, soljo, poprom in 1 žlico peteršilja ga primešajte mesu.
Zgnetite gladko mesno mešanico. Če se vam bo zdela premalo gosta, ji lahko dodate 1–2 žlici drobtin. Skledo z mesom pokrijte s folijo in zmes za 30 minut postavite v hladilnik.
Grah stresite v vrelo slano vodo in ga blanširajte približno 4 minute. Vodo odlijte in grah odcedite.
Olupite šalotki, ju sesekljajte in rožnato popražite na maslu. Poprašite z moko, pripravite svetlo prežganje in ga zalijte z juho. Vse skupaj malce stepite, začinite s soljo in poprom in kuhajte 20 minut.
Iz mesne mase oblikujte majhne kroglice, jih povaljajte v moki in približno 12 minut cvrite v srednje vročem olju. Odcedite jih na kuhinjskem papirju.
V prežganje za omako stresite 400 g graha in preostali peteršilj ter omako pretlačite s paličnim mešalnikom. Nato ji primešajte še smetano in omako zavrite. Nato vanjo stresite še preostali grah in jo začinite. Postrezite z mesnimi kroglicami.
Čas priprave približno1 ura in 20 minut
Na osebo približno 870 kcal, beljakovine: 33 g, maščobe: 60 g, ogljikovi hidrati: 53 g
Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija