Žepke postrezite vroče z gosto kislo smetano. So tudi izvrsten prigrizek za večerno druženje.
Za 6 malo večjih žepkov potrebujete
Za testo:
- 90 ml mlačnega mleka
- 1 žličko sladkorja
- 20 g kvasa
- 150 g moke
- 60 g pirine moke
- 1 žličko soli
- 100 g stopljenega masla ali svinjske masti
- 2 jajci
- moko za razvaljanje
- orientalsko kumino in morsko sol za posipanje
Za nadev:
- 1 veliko čebulo
- 1 žlico olja ali maščobo
- 300 g mlete govedine ali mešanega mletega mesa
- 1 v lupini skuhan krompir
- sol
- sveže mlet poper
Priprava
V mlačno mleko vmešajte sladkor, vanj nadrobite kvas in 1 žlico moke. Dobro premešajte, pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite, da testo na toplem vzhaja.
V vmesnem času v večji posodi na olju ali masti popražite čebulo. Ko postekleni, ji dodajte meso in ga med peko ves čas mešajte. Ko se začne drobiti, ga začinite s soljo in poprom, prilijte malce vode in pustite, da omaka v pokriti posodi lahno vre približno 20 minut. Na koncu k mesu nastrgajte olupljen krompir. Počakajte, da se mešanica ohladi.
V veliko skledo presejte preostalo moko, ji primešajte sol in sredi kupčka naredite jamico. Vanjo ubijte 1 jajce ter dodajte kvašeno mešanico in stopljeno maslo ali mast. Zgnetite mehko in voljno testo, ki se ne lepi ne na roke ne na stene sklede. Testo nato zavijte v kuhinjsko krpo in ga potopite v hladno vodo. Testo bo v približno 20–30 minutah priplavalo na površje, kar pomeni, da je vzhajalo.
Testo razvaljajte na pomokani delovni površini in iz njega izrežite 6 kvadratov. Po njih razporedite mesno mešanico, zapognite robove in jih zatisnite skupaj. Žepke prenesite v pekač, obložen s papirjem za peko, in jih premažite s preostalim jajcem ter potresite s kumino in soljo. Žepke približno 20 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj.
Čas priprave: približno 1 ura in 30 minut + hlajenje nadeva.
Na žep približno 420 kcal, beljakovine: 26 g, maščobe: 37 g, ogljikovi hidrati: 50 g.
Novo na Metroplay: DJ Matway o ustvarjanju glasbe, pogodbi z veliko založbo in dojemanju njegovega dela