Zdrava hrana: Mlečni riž in mlečna prosena kaša z jabolki

16. 2. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Zdrava hrana: Mlečni riž in mlečna prosena kaša z jabolki (foto: shutterstock)
shutterstock

Mlečne jedi, ki jih imajo radi otroci in odrasli.

O mleku se danes piše kup stvari; kako je zdrav, da krepi kosti pa vse do tega, da je strašno škodljiv. No, nas je ob vsem tem pisanju zajela prava nostalgija in zaželeli smo si pravi mlečni riž in mlečno proseno kašo z jabolki. Vse smo skuhali za štiri osebe.

Mlečna prosena kaša z jabolki in suhimi slivami
  •  1/2 l mleka
  •  1 cimetova palčka
  •  1 strok vanilje
  •  100 g prosa
  •  80 g sladkorja (rjavega)
  •  1 jabolko
  •  nekaj kosov suhih sliv

Priprava:

Mleko zavremo s cimetovo palčko in strokom vanilje, dodamo sladkor in dobro oprano in odcejeno proseno kašo. Kuhamo 5 minut in ob tem večkrat premešamo.

Odstranimo cimetovo palčko in strok vanilje. Dodamo suhe slive, narezane na koščke, in olupljeno naribano jabolko ter med občasnim mešanjem kuhamo nadaljnjih 10 minut.

Kašo odstavimo, jo pokrijemo in pustimo na toplem še 5 minut. Če je kaša presuha, dolijemo še malo mleka.

Kašo nadevamo v skodelice in jo ponudimo s kakavom ali toplo čokolado.

Popolnoma preprosto: mlečni močnik
  •  1–1,2 l mleka
  •  pribl. 15 dag moke
  •  1 jajce
  •  sol
  •  malo sladkorja
  •  kisla smetana

Priprava:

Liter mleka solimo in zavremo. Medtem damo v skledo malce moke, na sredini naredimo malo jamico in dodamo eno jajce. Jajce počasi umešamo v moko. Najprej z vilicami, ko pa masa ni več zelo mokra, se zmesi lotimo kar z rokami.

Maso čim bolj razdrobimo med prsti in dlanmi, tako da dobimo male zasukančke.

Verjetno zdaj mleko že vre, tako da lahko te zasukančke zakuhate v vrelo mleko. Večkrat premešamo in kuhamo še pribl. 10 min na majhnem ognju.

Jed lahko na koncu malo osladkamo, lahko pa ji dodamo samo malo kisle smetane. Oboje je dobro.

Če je močnik pregost, mu lahko dodamo malo mleka. To jed imajo radi tudi otroci. Pa DOBER TEK.

Foto: Shutterstock

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?