Opozarja, da so 'lažne' mlečnine vse večji problem, ki lahko prinaša resne zdravstvene zaplete.
Mlečni izdelki veljajo za dober vir kalcija in beljakovin (sploh, če izbiramo puste mlečnine), a mnogi raje posežejo po raznih mlečnih nadomestkih. Nekateri se za to odločijo iz zdravstvenih razlogov (morda recimo ne tolerirajo laktoze), spet drugi pa iz etičnih ali okoljskih. Številne pekarne, restavracije in drugi gostinski obrati pa izbirajo 'lažne' mlečne izdelke zato, ker so ti lahko cenovno bolj ugodni.
Kakovostni nadomestki mlečnih izdelkov lahko predstavljajo odlično popestritev obrokov, po drugi strani pa določeni 'lažni' mlečni izdelki lahko pripomorejo k neuravnoteženemu krožniku in tako škodujejo zdravju. Nadomestki mlečnih izdelkov pogosto vsebujejo veliko rastlinskih maščob, ojačevalcev okusa in drugih aditivov, s katerimi dosežejo želeno teksturo in obstojnost.
Prehranska strokovnjakinja Branka Mirković na svojem blogu opozarja, da gre za resen problem, njene besede pa povzemajo na portalu zdravlje.kurir.rs.
"Gre za izdelke, ki vsebujejo 'slabe' maščobe, dodatke, umetne arome, barvila in konzervanse – vse to, da bi izgledali, dišali in imeli okus kot pravi mlečni izdelki," opozarja Branka.
"Z 'lažnimi' mlečnimi izdelki jeste margarino v drugi preobleki. Taki izdelki se pogosto uporabljajo v pekarnah, picerijah in restavracijah, kjer kupec sploh ne ve, kaj točno je zaužil. Proizvajalec vloži manj denarja, zasluži pa veliko. Potrošniki pa so prikrajšani za hranljive izdelke in v svoje telo vnesejo snovi, ki lahko dolgoročno škodujejo zdravju," še dodaja.
Na kaj biti pozorni pri nakupu?
V restavracijah skoraj nikoli ne vemo točno, kaj jemo, jedi zunaj pa imajo v povprečju navadno več maščob, zato je priporočljivo, da več obrokov pripravljamo doma. Pred nakupom mlečnin izdelkov oziroma njihovih nadomestkov pa je najpomembneje brati deklaracije. Tabela hranilnih vrednosti in seznam sestavin nam že pove veliko.
"Prevzemite odgovornost za svoje zdravje in izbirajte prave izdelke, ne njihovih kopij. Branje deklaracij je lahko prvi korak k bolj zdravi prehrani," je jasna Branka Mirković.
Vir: zdravlje.kurir.rs