Italija je dala svetovni kuhinji veliko dragocenosti in mocarela je gotovo ena izmed njih.
Ime prihaja iz besede mozzare, kar pomeni prekiniti ali odrezati. Mocarela je v osnovni obliki pasterizirano mleko. Večinoma se izdeluje v obliki različno velikih kroglic, ki tehtajo med 20 in 250 grami, od velikosti češnje do velikosti cmoka. Vsebovati mora najmanj 44 odstotkov maščobe v suhi snovi.
Iz bivoljega mleka
Prava poslastica je mocarela iz bivoljega mleka. Mleko bivoljih samic, ki se pasejo prosto v naravi, se predela v roku 16 ur in mora vsebovati najmanj sedem odstotkov maščobe. Proces ločevanja sira od sirotke traja štiri do pet ur. Potem se masa potopi v vodo, ki ima 95 stopinj, in nato premeša ročno ali strojno. Po temeljiti 'masaži' se ročno ali strojno oblikujejo krogle različnih velikosti, ki se nato hladijo v hladni vodi. Končni izdelek ima najmanj 52 odstotkov maščobe v suhi snovi. Kroglice oziroma krogle tehtajo med 20 do 800 grami in imajo belo biserno barvo.
Raznovrstna uporaba
Mocarela tekne tudi samo nakapana z oljčnim oljem in lahno popoprana. Najbolj priljubljena je gotovo zrezana na rezine s paradižniki, posuta s svežo baziliko in origanom in nakapana z balzamičnim kisom. Njen okus odlično dopolni tudi bazilikino omako ali pasto iz črnih oljk. Sirove kroglice se, poleg paradižnikov, lepo kombinirajo tudi z drugimi vrstami zelenjave. Lahko se tudi popečejo z različnimi vrstami zelenjave ali mesa ali pa se uporabijo za originalen nadev palačink. Mocarela iz bivoljega mleka je sicer nekoliko dražja, a je vredna vsakega centa.
Mocarela je bela kot sneg
Sveža mocarela ne sme biti rumenkasta, izsušena ali trpkega okusa. Dobra mocarela je mehka in rahla. Svežo shranite v hladilniku in jo po odpiranju kar najhitreje porabite. Večina sort v tekočini ostane svežih do 14 dni.
Peresniki s paradižniki in mocarelo
Sestavine za 4 osebe
- 50 ml oljčnega olja
- 600 g zrelih paradižnikov (ali olupljenih iz pločevinke)
- 1 šopek sveže bazilike
- 200 ml smetane
- sol
- strt pisan poper
- 200 g kroglic mocarele
- 300 g peresnikov
Priprava
V posodi segrejte olje, dodajte koščke paradižnikov in velik del sesekljane bazilike ter pustite, da pri nizki temperaturi vse skupaj lahno vre približno 10 minut. Prilijte smetano in omako kuhajte še 5 minut. Po želji začinite s soljo in poprom.
Testenine skuhajte po navodilih z embalaže in jih odcejene stresite v vročo omako. Dodajte kroglice mocarele, lahno premešajte in jed potresite z baziliko. Takoj postrezite.
Čas priprave: približno 35 minut
Na osebo približno 520 kcal, beljakovine: 26 g, maščobe: 28 g, ogljikovi hidrati: 65 g
Spirale z mocarelo
Sestavine za 4 osebe
- 300 g mocarele
- morska sol
- strt limonin poper
- 1 zavitek listnatega testa
- oljčno olje
Za omako:
- 3 žlice kečapa
- 2 žlici majoneze
- 2 žlici kisle smetane
- strt poper
Priprava
Mocareli odlijte tekočino, jo osušite in zrežite na kocke. Lahno začinite s soljo in poprom.
Dve plasti listnatega testa premažite z oljem in ju obložite z naslednjima dvema. Obe plasti po daljšem robu obložite z mocarelo in ju zvijte. Premažite z oljem in zvijte v spiralo. Položite ju v pekač, obložen s papirjem za peko, in pecite v pečici, segreti na 180 stopinj, dokler se ne obarvata zlato.
Stepite kečap, majonezo in kislo smetano. Začinite s sveže mletim poprom in pomako postrezite k sveže pečenim spiralam.
Čas priprave: približno 35 minut
Na osebo približno 670 kcal, beljakovine: 26 g, maščobe: 70 g, ogljikovi hidrati: 32 g
Novo na Metroplay: "Izzivov ne bomo mogli uspešno razreševati, če bomo čakali na tretje življenjsko obdobje"