Jajčevci so res ena žlahtna jed ...
Za 4 osebe potrebujete:
- 2 jajčevca
- 50 ml olivnega olja
- 2 stroka česna
- sol
- 500 g mletega mesa
- sveže mleti poper
- 1 žličko origana
- 4 vejice mete
- 1 čebulo
- 50 g masla
- 50 g moke
- 650 ml mleka
- 80 g nastrganega sira
Priprava:
1 Jajčevca oplaknite, ju očistite in ju po dolgem zrežite na 7 mm debele rezine. Olivnemu olju primešajte strt česen in sol ter s to mešanico z obeh strani namažite rezine jajčevcev. Položite jih v pekač, obložen s papirjem za peko, in jih 7 minut pecite v pečici, segreti na 200 stopinj. Nato jih vzemite iz pečice in počakajte, da se ohladijo.
2 Mleto meso dajte v skledo, ga začinite s soljo, poprom, origanom, sesekljano meto in primešajte še drobno sesekljano čebulo.
3 V kozici segrejte maslo, nanj stresite moko in jo na nizki temperaturi pražite 5 minut. Kozico odstavite, dodajte polovico mleka in ga gladko stepite. Kozico postavite nazaj na kuhalno površino, mešanico začinite s soljo in jo med vrenjem zavrite. Dodajte preostalo mleko in bešamelno omako pustite lahno vreti 20 minut, da se zgosti. Kozico nato odstavite in bešamelu primešajte nastrgan sir.
4 Pekač obložite s papirjem za peko. Po dnu razporedite tretjino rezin jajčevcev, jih prekrijte s polovico mesne mešanice, sledi nova plast jajčevcev, nato preostalo meso in zaključite z jajčevci. Prelijte z bešamelom, potresite s preostalim sirom in musako 45 minut pecite v pečici, segreti na 170 stopinj.
Foto: Profimedia