Nekatera morda jeste vsak dan: 10 živil, ki vas počasi, toda vztrajno uničujejo

4. 11. 2023
Deli
Nekatera morda jeste vsak dan: 10 živil, ki vas počasi, toda vztrajno uničujejo (foto: Profimedia)
Profimedia

Nekatera živila precej negativno vplivajo na zdravje. Zlasti, če jih imate na dnevnem meniju.

Med njimi so tudi takšna, za katera na prvi pogled ne bi niti pomislili, da so škodljiva. Toda mnoga izmed spodaj naštetih povečujejo tveganja za resne zdravstvene bolezni kot so bolezni srca in ožilja, diabetes in celo rak.

Katera živila počasi, toda vztrajno negativno vplivajo na zdravje?

Paradižnikova omaka v pločevinkah  

Paradižnikova omaka v pločevinkah vsebuje ogromno skritega sladkorja, kar povečuje tveganje za sladkorno bolezen, bolezni srca in debelost. Temu se lahko izognete tako, da pripravite svojo domačo omako. Če pa za to nimate časa ob naslednjem nakupu preverite kakšno paradižnikovo omako kupujete in izberite takšno, ki vsebuje najmanj sladkorja in natrija.  

Hamburgerji, salame in hrenovke  

Tovrstna živila so polna soli, konzervansov in aditivov, kar lahko pripomore k tveganju za bolezni srca, raka, sladkorne in celo k vedenjskim in učnim motnjam pri otrocih. Da bi zmanjšali tveganje, raje kot v supermarketih, kupujte meso pri preverjenih dobaviteljih in mesnicah.  

Rastlinska olja

Izogibajte se rafiniranih olj, saj vsebujejo proste radikale, ki lahko prispevajo k raku, pospešujejo staranje in poleg vsega še druge zdravstvene težave. Namesto rastlinskih olj raje posegajte po bolj zdravih alternativah kot so oljčno olje, kokosovo in avokadovo olje.  

Pomfrit

Na seznamu nevarnih živil za zdravje je tudi globoko ocvrta hrana, saj vsebuje nevarno snov, imenovano akrilamid. Akrilamid poveča tveganje za nastanek raka debelega črevesa, dojk, prostate in danke. Če ne morete brez krompirčka, si doma pripravite bolj zdravo različico in krompirjeve rezine pokapajte z nekaj olivnega olja, posolite in specite v pečici.

Vnaprej pripravljeni solatni prelivi

Tudi že vnaprej pripravljeni solatni prelivi prinašajo tveganje za zdravje saj so polni sladkorja, umetnih barvil in visokofruktoznega koruznega sirupa. Kot alternativno za to lahko uporabite limono ali pa nekaj kisa v kombinaciji z olivnim oljem.   

Umetna sladila

Umetna sladila, aspartam, notam, kalijev acesulfam in podobno, so pogosto še slabša od rafiniranega sladkorja. Povečujejo tveganje za sladkorno bolezen, visok krvni tlak in bolezni srca. Evropska agencija za varnost hrano sicer poroča, da je aspartam škodljiv le v velikih količinah, toda vseeno ga raje nadomestite z bolj zdravimi alternativami kot je agavin sirup ali kokosov sladkor.  

Energijske ploščice s fruktoznim koruznim sirupom

Energijske ploščice so sicer lahko hitra izbira za obrok po ali pred rekreacijo, toda vsebujejo veliko sladkorja in energijske ploščice so v bistvu sladkarije, polne umetnih sestavin.

Sladkana žita za zajtrk

Večina kupljenih kosmičev vsebuje dodan sladkor, umetna barvila, konzervanse in GSO. Poleg tega pa le malo hranil, ki so jih imela pred predelavo, saj so jih v procesu izgubila. Namesto kosmičev, za hranljiv in zdrav zajtrk raje izberite ovsene kosmiče, ki jim za več sladkosti lahko dodate nekaj svežega in suhega sadja.   

Vir: miss7zdrava.24sata.hr

 

Bonus video: Prisluhnite pogovoru z Ano Praznik v podkastu Ob skodelici kave z Živo Avžner.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?