Omaka pesto je zelo priljubljena zeliščna omaka, fantastičnega okusa in preprosto jo je pripraviti.
Pravzaprav za pripravo ne potrebujete več kot 10 minut (medtem ko se kuhajo testenine), kombinacija bazilike, česna, pinjol, parmezana ter oljčnega olja pa zagotovo ne bo razočarala.
Toda če sveže bazilike ravno nimate pri roki ali pa jo imate premalo, vi pa ste si noro zaželeli krožnik testenin s pestom, brez skrbi. Uporabite lahko sestavino, ki jo morda že imate v hladilniku.
PREVERITE ŠE: Testenine še vedno kuhate v vodi? Zakaj je to napaka
Namesto bazilike uporabite …
Špinačo!
Tudi špinača daje pestu svež, le nekoliko blažji okus, kar lahko štejemo kot prednost, saj to pomeni, da ne boste prikrajšani za bogati okus česna, parmezana in pinjol.
Za pripravo se priporoča mlada špinača, ki ima nekoliko slajši okus, a v resnici lahko uporabite katerokoli.
Priprava pa je ravno tako preprosta in hitra:
Liste špinače (brez stebel) operite in dobro osušite (sicer bo voda razredčila pesto). Liste stresite v mešalnik, dodajte česen, oreščke, parmezan in olivno olje ter mešajte, dokler ne dobite želene konsistence.
Pesto je pripravljen.
Še ena dobra stran pesta: poleg tega, da je hitro pripravljen, je preprosto tudi eksperimentirati z različnimi okusi.
Če kljub vsemu pogrešate tisti značilen okus po baziliki, dodajte nekaj listov bazilike. Ali katero drugo zelišče po želji. Nekateri imajo radi meto in peteršilj. Tudi pinjole lahko zamenjate z drugimi oreščki, kot so orehi ali mandlji, in parmezan s sirom manchego ali katerim drugim.
Prav tako lahko prilagodite količine vsake sestavine, dokler ne dobite želene gostote in intenzivnost okusa, ki ga imate najraje.
Pesto shranite v hladilniku v neprodušno zaprti posodi in ne pozabite po vrhu dodati nekaj olivnega olja.
TUKAJ preverite še več slastnih receptov!
Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem