Pozabite na drage kreme in prehranska dopolnila – rešitev za dobro počutje in mladosten videz imate že doma.
Ječmen je prava zakladnica hranil in naravni vir kolagena, ki pomaga ohranjati mladosten videz, skrbi za zdrave kosti ter spodbuja dobro delovanje prebave.
Ječmen: pozabljena moč narave
Ječmen je hranilno bogata žitarica, ki je danes pogosto potisnjena v ozadje bolj opevanih vrst, kot sta kvinoja ali oves. A že stoletja je znan kot lahko prebavljivo živilo, bogato z vlakninami, ki spodbujajo redno delovanje črevesja in prispevajo k razstrupljanju telesa. Poleg tega vsebuje pomembne vitamine, kot so B-kompleks, vitamin A in E.
Dodatna prednost ječmena je tudi visoka vsebnost aminokisline lizin. Ta ključno sodeluje pri nastajanju kolagena – beljakovine, ki gradi sklepe, hrustanec, kožo, lase in nohte. Uživanje ječmena lahko torej spodbuja vaše telo, da proizvaja več kolagena.
Redno uživanje ječmena tako lahko pomaga ohranjati elastičnost kože, zmanjša gube ter krepi kosti.
Ena najbolj preprostih in okusnih oblik uživanja ječmena je kuhana ječmenova kaša. Pripravite jo lahko kot topel zajtrk ali lahko večerjo.
Recept za ječmenovo kašo
Sestavine:
- 2 kozarca oluščenega ječmena
- 4 kozarci vode
- 6 kozarcev mleka
Priprava:
- Ječmen prelijte z vodo in ga namakajte čez noč.
- Naslednji dan vodo odlijte, ječmen sperite in ga dodajte v lonec s toplim mlekom. Vse skupaj segrevajte.
- Počakajte, da mleko zavre, nato zmanjšajte temperaturo, pokrijte posodo in kuhajte na nizkem ognju približno uro in pol, dokler ne dobite mehke, kremaste kaše.
Vir: krstarica.com