Naravno obarvani pirhi

6. 4. 2012 | Vir: Lisa
Pirhi (foto: Shutterstock.com)
Pirhi
Shutterstock.com

V vsaki kuhinji se najde vsaj eno naravno barvilo za jajca. Pripravili pa smo tudi nekaj koristnih nasvetov - kako do bolj intenzivnih barv, kako kuhati jajca, da ne bodo počila in kako rešiti jajca, ki so popokala. K okraševanju povabite otroke in pustite domišljiji prosto pot.

Rumeno vam bodo jajca obarvali naribano korenje, pomarančna lupina, žafranika in kurkuma v prahu.

Da bi dobili zlato rumeno barvo, jajca skuhajte v čebuli, pri čemer ne uporabite samo olupka, ampak tudi prvo sočno plast čebule. Več čebulnih olupkov boste skuhali, temnejši odtenek rjavkaste barve boste dosegli. Tudi kuhanje v kavi vam bo dalo rjavo barvo.

Kuhanje jajc v rdeči pesi bo jajca obarvalo oranžno, če jih boste namakali čez noč, pa bodo jajca rdeča.

Škrlatno barvo boste na jajčkih prikuhali s teranom ali refoškom, na površini pa se bodo pojavili tudi drobni kristalčki vinskega kamna, ki bodo pirhe naredili še bolj posebne.

Rožnata jajčka boste dobili s kuhanjem malin, rdečega grozdja ali šipka; sivkasti odtenek pa boste dosegli s pravim čajem.

Zmečkane borovnice ali črni ribez bodo jajca obarvali v modrikasto sivo barvo, če pa bi radi jajca obarvali vijoličasto, skuhajte močan čaj iz borovnic in jajca v njem pustite stati čez noč.

"Presenetljivo odkritje" pod gladino oceana, ki bi lahko imelo velike posledice za svet

Če si želite modra jajca, je odlična izbira rdeče zelje, ki ga morate pustiti stati v vodi vsaj en dan.

Zeleno pa vam bodo jajca obarvale na drobno sesekljane in prevrete ter ohlajene koprive in špinača.

Pomembni nasveti

  • Intenzivnost barv:

Da bo barva jajc bolj intenzivna, rastline pred kuhanjem nekaj ur namakajte v vodi, nato jih dobro prekuhajte, precedite in ohladite. V ohlajeni obarvani vodi pa jajca, ki jih skuhajte v vodi z žlico kisa, namakajte čez noč.

  • Da ne bodo počila:

Jajčka pred kuhanjem čez noč pustite stati na sobni temperaturi, nato jih potopite v hladno vodo in počakajte eno uro, počasi segrevajte do vrelišča, med kuhanjem pa naj voda le rahlo brbota.

  • Rešitev na dlani:

Jajčka, ki so med kuhanjem popokala, okrasite. Pripravite naravno lepilo iz moke in vode, ga namažite po kuhanem jajcu in ga povaljajte v sezamu, lanu, solnih kristalih, v pšeničnem ali koruznem zdrobu, zeliščih ...

K okraševanju povabite otroke in pustite domišljiji prosto pot.